"Amnesty International": U Crnoj Gori zastrašuju novinare i NVO aktiviste

Da bi opisali stanje u oblasti slobode izražavanja iz AI su naveli slučaj novinarke “Vijesti” Olivere Lakić
80 pregleda 2 komentar(a)
Olivera Lakić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Olivera Lakić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.05.2013. 19:47h

Crnogorski nezavisni novinari i dalje se sučavaju sa zastrašivanjima, prijetnjama i napadima, ocijenjeno je u izvještaju Amnesti internešnala (Amnesti international) o stanju ljudskih prava u svijetu za 2012. godinu.

U izvještaju koji je objavljen juče Amnesti internešnal kritikovao je Crnu Goru zbog nastavljenog zastrašivanja i uznemiravanja nezavisnih medija, kao i zbog zvaničnog kritikovanja nevladinih organizacija.

Da bi opisali stanje u oblasti slobode izražavanja iz AI su naveli slučaj novinarke nezavisnog dnevnika “Vijesti” Olivere Lakić, koja je bila pretučena i hospitalizovana nakon što su njeni tekstovi rezultirali otvaranjem istrage “zbog navodne industrijske prevare”.

“Premijer Igor Lukšić javno je kritikovao nevladin sektor i medije koji su protiv vlade”, piše u izvještaju.

Oni objašnjavaju da je u aprilu vrhovni državni tužilac odgovorio na zahtjev NVO “Akcija za ljudska prava” iz 2010. godine o informacijama povodom istraga u 12 slučajeva neriješenih kršenja ljudskih prava, uključujući i ubistva novinara.

Djelimične informacije koje je dostavio, tvrde iz AI, dovele su do manjeg napretka u istragama. U Izvještaju piše da su, iako su suđenja za ratne zločine nastavljena u prošloj godini, presude u tim slučajevima bile u suprotnosti sa međunarodnim pravom i rezultirale blagim kaznama ili oslobađajućim presudama.

Iz Amnestija kritikuju našu zemlju i zbog diskriminacije seksualnih manjina, podsjećajući da su glumac i reditelj filma protiv homofobije i novinar pretučeni u septembru, dok je glumac Todor Vujošević ponovo napadnut u oktobru.

Dodaju i da je Crna Gora ostala tranzitna ruta za nelegalne migrante, te da su odloženi planovi za trajniji smještaj Roma i Aškalija. Amnesti internešnal je najpoznatija svjetska organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Bonus video: