Đeka: Djevojčicu iz Ulcinja moramo vratiti kući

Poslanik DPS-a je kazao da će upotrijebiti sav svoj poslanički kredibilitet kako bi se pitanje S. Đ izdiglo na viši nivo
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2013. 14:37h

Predsjednik Demokratske partije i poslanik Fatmir Đeka pozvao je opštinske i državne institucije da hitno reaguju i stvore sve preduslove za povratak djevojčice S. Đ. (6), koja je sa majkom Rudinom, prije više od mjesec pobjegla za Skadar.

“To dijete ima crnogorsko državljanstvo i volju da se vrati i uči u nekoj od škola u Ulcinju. Mi smo dužni da joj obezbijedimo pravo na djetinjstvo, život i školovanje poput njenih vršnjaka. U ovom slučaju, zakon se mjeri humanošću”, rekao je Đeka “Vijestima”.

On je kazao da će upotrijebiti sav svoj poslanički kredibilitet kako bi se pitanje S. Đ, ali i druge djece slične sudbine, izdiglo na viši nivo:

“Ne smijemo dozvoliti da nam se događaju ovakve stvari. Moramo paziti i pratiti kako to rade zemlje Evropske unije ne zato da bismo zatvorili neko poglavlje u pregovorima nego da po uzoru na njih pronađemo trajno rješenje za takve slučajeve”.

Šestogodišnju djevojčicu i njenu majku Rudinu, koja ima albansko državljanstvo, prije mjesec i po iz stana u centru Ulcinja istjerao je otac i suprug Sait Đokić. Njih dvije su skoro cijelu sedmicu bile na ulici ispred zgrade spavajući uglavnom na otvorenom, na najlonu kojim su prekrile stvari. Djevojčica je jedno vrijeme bila i bolesna dok je Rudina obijala pragove tražeći pomoć.

Tek nakon tekstova u “Vijestima” nadležni su se sjetili da dijete ne bi smjelo da spava na otvorenom i da su njegova prava ugrožena. U međuvremenu, Rudina je osjetila da držav a vreba da uzme dijete i da ga smjesti u neki od domova, pa je pobjegla u Skadar kod svojih. Sada tamo traži posao da bi izdržavala sebe i dijete.

“Vratila bih se samo da mi suprug vrati sobu koju smo koristile ili da nam držav a obezbijedi smještaj i meni posao. Nikako drugačije”, kazala je Rudina kada je reporter “Vi jesti” razgovarao sa njom u Skadru.

Na opasku da je ona pravosnažno razvedena i da to potvrđuju sudski dokumenti, ona kaže da o tome ne zna ništa:

“Ja ne znam crnogorski jezik. Možda su mi podmetnuli taj dokument da potpišem kao neki drugi, za pomoć. Ako jesu, prevarili su me i podvalili”.

O slučaju djevojčice iz Ulcinja nije se oglasio ni ombudsman Šućko Baković, ni Ministarstvo rada, u čijem resoru su ta pitanja, kao ni većina nevladinih organizacija.

Galerija

Bonus video: