Džomić: Neki drugi Sabor će odlučivati o Njegošu kao svecu

je ocijenio da jučerašnja odluka Sabora ne negira Njegoševu duhovnu pojavu, niti to da ja svet: “To je jednostavno odluka u ovom trenutku", rekao je Džomić
43 komentar(a)
Velibor Džomić, Foto: Luka Zeković
Velibor Džomić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.05.2013. 07:19h

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve preinačio je odluku donijetu dan ranije i povukao juče iz procedure inicijativu za kanonizaciju crnogorskog vladike i pjesnika Petra Drugog Petrovića Njegoša. Vladika bački Irinej na konferenciji za novinare u Patrijaršiji kratko je rekao da se "Sabor neće baviti tom temom", prenosi Tanjug.

On nije obrazložio zbog čega je Sabor preinačio odluku donijetu u srijedu da se pitanje kanonizacije Petra Drugog Petrovića Njegoša uobičajenom procedurom proslijedi nadležnoj crkvenoj komisiji koja će to pitanje razmatrati. Predlog da se Njegoš kanonizuje dao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji ga je već proglasio svecem na nivou te mitropolije.

Sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić rekao je sinoć “Vijestima” da ne bi imao ništa da doda Irinejovoj izjavi.

“Nije primjereno da sveštenici naknadno tumače odluke Sabora, odluke Sabora se poštuju. Ono što mogu da kažem kao čovjek koji se bavi kanonskim pravom i koji relativno dobro poznaje tu proceduru, jeste da mitropolit Petar Drugi Petrović Njegoš nije ništa manje svet u ovom trenutku u odnosu na juče, ili onaj trenutak od prije nekoliko dana. On to poštovanje i dalje uživa u vjernom narodu i sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske”, rekao je Džomić

Kanonizacija zna da traje

Pojasnio je da odluka Sabora ne predstavlja nikakvo spektakularno pitanje, ukoliko se zna da su procedure kanonizacije veoma specifične i da su u različitim istorijskim periodima za različite istorijske ličnosti različito trajale. “Dovoljno je pomenuti da je proces kanonizacije despota Stefana Lazarevića trajao od 1908. do 1927. godine”, rekao je Džomić, napominjući da je dugo trajao i proces kanonizacije vladike Nikolaja Velimirovića.

On je ocijenio da jučerašnja odluka Sabora ne negira Njegoševu duhovnu pojavu, niti to da ja svet: “To je jednostavno odluka u ovom trenutku. Da li će biti drugačija na narednom Saboru ili nekom iza njega, ostaje da se vidi, ali u svakom slučaju, mitropolit Njegoš uživa to poštovanje na prostoru Mitropolije crnogorsko-primorske i tu nema nikave disproporcije”, rekao je Džomić.

Na pitanje da li odluka Sabora znači da je neko htio poručiti Mitropoliji ili mitropolitu Amfilohiju da ne mogu tek tako sami donositi odluke, Džomić je rekao da Sabor nije neozbiljno tijelo, da bi se time bavio. Džomić je istakao da odluka Sabora nije nikakva poruka, već trenutni stav.

Bonus video: