Sindikat medija apeluje na poslodavce da isplate uvećane dnevnice za maj

Opštim kolektivnim ugovorom predviđeno je da se za zaposlene koji su radili tokom praznika dnevnice za te dane uvećavaju za 150%
0 komentar(a)
novine, Foto: Luka Zeković
novine, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.05.2013. 13:35h

Sindikat medija Crne Gore apelovao na sve vlasnike i direktore medija da prilikom isplate zarada za maj svim zaposlenima, koji su bili radno angažovani tokom praznika, obračunaju uvećane dnevnice.

Iz tog Sidnikata podsjećaju da je Opštim kolektivnim ugovorom predviđeno da se za zaposlene koji su radili tokom praznika dnevnice za te dane uvećavaju za 150 odsto.

"Očekujemo od poslodavaca da će uvažiti medijske radnike i novčano im nadoknaditi rad tokom praznika, iako je takav radni angažman suprotan Zakonu o državnim i drugim praznicima, koji propisuje da su “praznični dani neradni”. Činjenica je da su elektronski mediji u Crnoj Gori radili tokom svih dana državnih praznika, dok su zaposleni u štampanim medijima bili slobodni samo 1. i 21.maja, odnosno dva umjesto četiri dana", navodi se u saopštenju Sindikata medija, podsjećajući da je u maju bio i vjerski praznik-Vaskrs, te da su na osnovu Zakona o svetkovanju vjerskih praznika vjernici pravoslavne vjeroispovjesti imali pravo na plaćeno odsustvo za Veliki petak i drugi dan Vaskrsa 3. i 6. maja.

"Očekujemo da će i njihov rad biti adekvatno plaćen. Sindikat medija apeluje i na poslanike Skupštine Crne Gore da konačno uzmu u razmatranje Predlog izmjena Zakona o državnim i drugim praznicima, koji već duže čekaju da dođu na dnevni red, a koje trebaju da uvedu red i preciziraju angažman zaposlenih tokom praznika i njihovo plaćanje", navodi se u saopštenju.

Bonus video: