Refundacija porodiljama ograničena na dvije prosječne zarade

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje razmatrao više desetinea amandmana na Zakon o dječjoj i socijalnoj zaštiti
10 komentar(a)
trudnica, trudnoća, Foto: Shutterstock.com
trudnica, trudnoća, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.05.2013. 15:40h

Predlog SDP-a da se refundacije nadoknade porodiljama po osnovu bolovanja ograniči u visini od dvije prosječne zarade, dobio je podršku predlagača iz Vlada, pa je to rješenje sada sastavni dio Vladinog dokumenta.

Na sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo rad i socijalno staranje razmatrano je na desetine amandmana opozicije i SDP-a i HGI.

Dok opozicija nije bila srećne ruke, pa većina prijedloga nije bilo prihvatljivo što predlagačima iz Vlade, što kolegama iz odbora, manji koalicioni partneri vladajuće koalicije dobili su "zeleno svijetlo" za većinu svojih amandmana.

Osim SDP-ovog predloga da se umjesto na jednu zaradu refundacija za bolovanja proširi na dvije, predlagač je prihvatio i njihov amandaman da se nezaposlenim porodiljama nadoknada na Zavodu za zapošljavanje poveća sa 26 na oko 63 eura.

Iako su se iz Ministarstva rada i socijalnog staranja više puta pravdali da su restirktivnije mjere uveli zbog uočenih brojnih zloupotreba, na odboru nije precizirano koje su firme i na koji način oštetile državni budžet.

"Ako bi se nastavio ovaj trend do kraja godine bi nam bilo potrebno 25 miliona eura, iako je za tu namjenu planirano budžetom 17,5 miliona"

Savjetnik u ministarstvu Dragan Đukanović kazao je da su od prošle godine primijetili povećanje novca za refundaciju, te da je ove godine do maja za tu namjenu izdvojeno oko osam miliona eura.

"Ako bi se nastavio ovaj trend do kraja godine bi nam bilo potrebno 25 miliona eura, iako je za tu namjenu planirano budžetom 17,5 miliona", kazao je Đukanović.

On je naglasio da taj resor sumnja na nepravilnosti kod 250 poslodavaca, što trenutno ispituju inspekcije.

Jonica je odgovorila da o odnosu države prema najranjivijim najbolje govore podaci prema kojima je za dječje dodatke ove godine opredijeljeno 5,1 milion, a za službena putovanja 4,9 miliona eura.

"Godinu ranije je za dječje dodatke opredijeljeno 4,7, a za putovanja 5,9 miliona eura", naglasila je ona.

Opozicionari su kazali da takvim rješenjem država prebaca odgovornost na poslodavca i da podstiču mlade žene "da slučajno ne rađaju". Ponovili su da treba raditi na suzbijanju zloupotreba, a ne na ograničavanju prava.

Predlagačima je bio prihvatljiv i pridlog SDP-a da se visina nadoknada iz oblasti dječije i socijalne zaštite usaglašava dva puta godišnje i to uzimajući kretanje cijene rada i portočašće korpe kao ravnopravne parametre

Predlagačima je bio prihvatljiv i pridlog SDP-a da se visina nadoknada iz oblasti dječije i socijalne zaštite usaglašava dva puta godišnje i to uzimajući kretanje cijene rada i portočašće korpe kao ravnopravne parametre.

Sličan amandman imale su i SNP i Pozitivna, ali su se iz ministarstva nakon kraćeg razmišljanja ipak odlučili da je prijedlog manjeg koalicionog partnera najprihvatljiviji.

Predlagač nije podržao prijedlog poslanika SNP-a da se ukine odredba kojom se pravo na dječji dodatak ograničava na tri djeteta u porodici, ali je Odbor, glasovima vladajuće koalicije, podržao istovjetan amandman Hrvatske građanske inicijative.

Poslanik SNP-a Neven Gošović kazao je da na snazi bilo partijsko glasanje, ali mu je predsjedavajući Zoran Jelić (DPS) odgovorio da toga nije bilo, te da je pojedine predloge podržao predlagač, a pojedine članovi odbora.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su odbili predlog SNP-a da se nadoknada za materijalno obezbjeđenje porodice (MOP) za roditelje koji su sposobni za rad, a imaju dijete koje zahijeva njegu, ne ograničava na devet mjeseci godišnje.

"Ukoliko bi ovakva odredba ostala, roditelji bi ostali bez primanja tri mjeseca u toku godine, a naviše bi ispaštala djeca", rekao je Gošović.

Đukanović je odgovorio da je to ustvari podsticajna mjera zapošljavanja, odnosno da tokom sezone veliki broj stranaca dolazi u Crnu Gori kako bi radio, iako postoji domaća radna snaga.

"Porodica nije ugrožena, jer tokom ta tri mjeseca ostaje pravo na dječji dodatak", pravdao se Đukanović. Nadoknada za dječji dodatak iznosi oko 20 eura.

Ana Ponoš iz Pozitivne je kazala da će primjena tog člana podstaći siromaštvo i predložila da samo onima koji odbiju zaposlenje bude ograničeno ovo pravo.

Podršku izmjeni ovog člana dao je i poslanik SDP-a Izet Bralić, koji je predložio njegovo brisanje.

"Njegova primjrna se negativno može odraziti i na sjever, jer da bi roditelj radio na primorju treba da ostavi dijete tri mjeseca, a ukoliko je plata 300 eura i mora da plati stan i hranu, upitno je koliko je sve ovo vrijedno", kazao je Bralić.

Njega je zanimalo i koja su to tri mjeseca, kada će korisnici MOP-a ostati bez nadoknade, ali odgovor od predlagača nije dobio.

Poslanica SNP-a Snežana Jonica kazala je da taj resor nema pravo da koristi argument da nema novca, imajući u vidu sve što se dešava sa parama Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditeom

Posalnik Liberalne parije Andrija Popović, kazao je da je Predlog zakona korak unazad i da ga treba vratiti u formu nacrta zbog brojnih amandmana.

Predlagač se, sa druge strane, zbog odbijanje većine amandamanna pravdao time da bi njihova primjena državu koštala, te da za to nema novca.

Poslanica SNP-a Snežana Jonica kazala je da taj resor nema pravo da koristi argument da nema novca, imajući u vidu sve što se dešava sa parama Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditeom.

Jedan od rijetkih amandmana opozicije, koji je na danas sjednici dobio podršku predlagača, bio je preciziranje definicije beskućnika, koji je predložila SNP.

Kovačević: Imaju petoro auta a primaju materijalno

Poslanica DPS-a Zorica Kovačević ukazala je da postoji veliki broj radnika na crno, nedovršenih ostavinskih postupaka i drugih zloupotreba pri ostvarivanju prava iz MOP, te da je potrebno uraditi sveobuhvatnu reviziju koja bi ih utvrdila.

"Sigurna sam da u Danilovgradu, gdje živim, ima ljudi koji ta prava nezakonito imaju, da su sposobni za rad, imaju privatni biznis, petoro auta", naglasila je ona.

Đukanović je kazao da je upoznat sa takvim primjerima, ali da su ti korisnici na sudu uvijek odbranili svoje pravo, upravo zbog brojnih načina zarade, a da to ostane neevidnetirano.

"Nijesmo iskoristili priliku da pohvalimo neka rješenja u predlogu zakona, kao što su otvaranje Zavoda za socijalnu zaštitu, kao krovne organizacije na tom polju, kao i osnivanje socijalne inspekcije koja će kontrolisati sprovođenje propisa", kazao je Đukanović.

I Jelić bio nezaposlen

Podršku ograničenju prava na maetrijalno obezbjeđenje porodice za nezaposlene koji su radno sposobni, dao je predsjedavajući Zoran Jelić, koji je kazao da će to doprinijeti do povećanja motivisanosti za traženje posla.

Na takvo obrazloženje burno je reagovala poslanica SNP Snežana Jonica: "Da li ste vi od kada ste u DPS-u bili na evidenciji, jer ja jesam neko vrijeme i aktivno tražila posao ali uzalud".

Jelić je odgovorio da je i on bio dvije i po godine na evidneciji te da odlično zna što se sve radi, da ogroman broj onih koji primaju te nadoknade ne traži posao.

Bonus video: