Za upis u srednje škole, moraju da znaju i ko je režirao Maratonce

Što je Ispitni centar pripremio za đake koji završavaju osnovnu školu i idu na provjeru znanja?
110 pregleda 39 komentar(a)
test, engleski jezik, Foto: Shutterstock.com
test, engleski jezik, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.05.2013. 16:46h

Da bi uspjeli da se upišu u željenu srednju školu, učenici devetog razreda osnovnih škola će, sudeći po probnim testovima za eksternu polumaturu, morati da se potrude i prisjete gradiva. Oni će naredne sedmice polagati dva obavezna i jedan izborni predmet. Obavezni predmeti su crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, albanski jezik i književnost i matematika. Biraće da li će, pored toga, polagati hemiju, fiziku, biologiju, istoriju, geografiju ili strani jezik.

Da bi se pripremili za testiranje, učenicima su dostupni primjeri testova iz svih predmeta na sajtu Ispitnog centra. Neka od pitanja koja se nalaze na probnom testu ispita iz maternjeg jezika odnose se na određivanje naziva književnog djela, njegovog autora ili književnog roda. Ipak, učenici bi trebalo da znaju i kom djelu pripada ponuđeni odlomak ili ko je režirao film “Maratonci trče počasni krug”.

Jedno od pitanja na probnom testu je i u kojem gradu je 26. decembra 2011. godine prikazan “Medejin krik”.

Učenici bi trebalo da pokažu i dobre analitičke sposobnosti. Tako objašnjenje misli „Neki (ljudi) su gluhi za tuđe riječi, oni su nesreća i sebi i drugima“ nosi bod na testu.

Osim ovih, pitanja se odnose i na glasovne promjene i stilske figure, a od njih bi moglo biti traženo da popune narudžbenice. Na probnom testu iz ovog predmeta, koji je Ispitni centar objavio na svom sajtu, nema nijednog pitanja vezanog za padeže.

Osim zaokruživanja, na neka pitanja neophodno je spojiti pojmove sa njihovim značenjem ili odrediti istinitost tvrdnji. Tako će učenici devetog razreda, ukoliko se odluče za polaganje geografije, morati između ostalog da prepoznaju konture najvećih evropskih ostrva i navedu njihove nazive, odgovore koji je tačan oblik Zemlje ili kroz koju od ponuđenih zemalja ne prolazi Grinični meridijan.

na probnom testu iz istorije mogu se naći pitanja poput: “Što slijedi poslije 100. godine prije nove ere?” Učenici završne godine osnovne škole trebalo bi da znaju i praistorijska nalazišta u Crnoj Gori, kao i šta je donijela Francuska revolucija

Malu maturu će istovremeno polagati učenici devetog razreda u svim osnovnim školama, kojih u Crnoj Gori ima 161, istim validnim i standardizovanim testom i zadacima koji imaju metrijske karakteristike.

Termini ispita su već poznati pa će se 27. maja polagati ispit iz crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i albanskog jezika i književnosti. Sa druge strane, 28. maja će se održati ispit iz matematike, a sljedećeg dana učenici će polagati ispit iz predmeta po izboru.

Jedno od pitanja na probnom testu je i u kojem gradu je 26. decembra 2011. godine prikazan “Medejin krik”, a učenici treba da objasne i misao „Neki (ljudi) su gluhi za tuđe riječi, oni su nesreća i sebi i drugima“, prepoznaju konture najvećih evropskih ostrva i navedu njihove nazive, odgovore kroz koju od ponuđenih zemalja ne prolazi Grinični meridijan...

Bonus video: