Početak izrade koncepta bezbjednosti čovjeka na Zapadnom Balkanu

Skup se realizuje u okviru projekta “Prekogranična mreža za mir, međusobno pomirenje i sigurnost”
0 komentar(a)
Podgorica, šetnja, kafići, Foto: Vesko Belojević
Podgorica, šetnja, kafići, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.05.2013. 15:32h

Namjera izrade specifičnog indeksa za države Zapadnog Balkana je da uključi sve specifičnosti i izazove tog regiona, koje bi uz značajan doprinos institucija sistema, doprinijeli uklanjanju barijera koje doprinose povećanju straha građana, kazao je direktor ADP "Zid" Igor Milošević, na predstavljanju početka izrade indeksa.

On je kazao da je koncept "human security" umjesto tradicionalnog koncepta bezbjednosti stavlja građanina u prvi plan i određuje stepen oslobođenosti građana od straha, odnosno određuje stepen zadovoljstva okruženjem u kojem žive građani Crne Gore i regiona.

Milošević je objasnio da je on nastao na konceptu UNDP-ovom Izvještaju o razvoju čovjeka, te da ima više elemenata - ekonomsku sigurnost, sigurnost hrane, zdravstvenu sigurnost, sigurnost zivotne sredine, ličnu sigurnost, sigurnost zajednice, političku sigurnost građana…

Hale Akej iz Helsinškog građanskog zbora(HCA) iz Turske kazala je da je od devedesetih nastala potreba za promjenom koncepta razvoja, tako što će građanin biti u centru a ne država.

Ona je napomenula da takođe mora postojati sposobnost države da iskoristi kapacitete građanina, te da se zbog njenog nedostatka dešava da država ima odličan obrazovni sistem a visoku nezapooslenost.

Skup se realizuje u okviru projekta “Prekogranična mreža za mir, međusobno pomirenje i sigurnost”, koji je podržan od strane Evropske unije koju predstavlja Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori. Projekat je koordinisan od strane HCA iz Turske, a ADP- Zid je partnerska organizacija u Crnoj Gori. Ostali partneri na projektu su Centar za istraživanja, dokumentovanja i objavljivanja Kososvo, Institut za regionalne i internacionalne studije iz Bugarske, Resursni centar za mlade Tuzla iz Bosne i Hercegovine i Secons Centre for Research, Documentation and Publication Kosovo, Institute for Regional and International Studies iz Bugardke, Youth Resource Centre Tuzla iz Bosne i Hercegovine and SeConS Grupa za razvojnu inicijativu iz Srbije.

Bonus video: