Mihailo: Gdje nam ne bude dozvoljeno liturgije ćemo služiti ispred crkava

CPC najavila da će svake godine na Dan nezavisnosti Crne Gore služiti pomen Petru II Petroviću Njegošu na Lovćenu
22 komentar(a)
Mitropolit Mihailo, Foto: CPC
Mitropolit Mihailo, Foto: CPC
Ažurirano: 22.05.2013. 11:50h

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo služio je pomen Petru II Petroviću Njegošu u kripti mauzoleja na Lovćenu.

Mihailo je, kako je saopšteno, poručio da će sveštenstvo CPC povodom velikih praznika ići u crnogorske hramove da služi liturgije, "a tamo đe im i dalje ne bude dozvoljeno, služiće ispred crkava".

Dodaje se da je mitropolit izrazio nadu ta će crnogorska vlast učiniti sve što je u njenoj moći da CPC dobije status koji joj pripada, ističući kako niko iz vlasti neće da govori o “odnosima beogradske filijale SPC u CG Crnogorske pravoslavne crkve".

"Evo već duže vrijeme kako se borimo, demokratski I ljudski, kako Crnogorcima i pristaje, da se domognemo naših crkava i manastira, koji su još u rukama tuđina. Došlo je vrijeme da vlast Crne Gore shvati da su vladari Crne Gore, čijim sjenima se danas klanjamo, izgrađivali ovu zemlju i crkvu i ja im poručujemo da će sveštenstvo CPC ići u te hramove da služi o velikim praznicima. Iako nam i dalje ne bude dozvoljavano da uđemo, služićemo ispred njih. Služićemo se svim demokratkim sredstvima da CPC bude obnovljena kako zaslužuje i da svako u CG shvati da je ona autokefalna crkva", rekao je Mihailo.

Podsjećajući da se često govori o vjerskoj toleranciji u Crnoj Gori, mitropolit Mihailo je istakao da niko od zvaničnika neće da govori o "odnosima beogradske filijale SPC u CG i Crnogorske pravoslavne crkve".

Crnogorska pravoslavna crkva najavljuje da će svake godine na Dan nezavisnosti Crne Gore, 21. maja, služiti pomen vladiki i vladaru Crne Gore Petru II Petroviću Njegošu na Lovćenu.

Bonus video: