Akcioni plan za poglavlje 23: Ministarstvo pravde - nema vremena, MVP - ima vremena

Predstavnici nevladinog sektora su imali primjedbe i zbog prekratko ostavljenih rokova za dostavljanje komentara na dokument
71 pregleda 1 komentar(a)
Crna Gora i EU, Foto: Luka Zeković
Crna Gora i EU, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.05.2013. 12:01h

Akcioni plan za poglavlje 23 koji se odnosi na pravosuđe, borbu protiv korupcije i temeljna prava nijesu dovoljno precizni, a obaveze zacrtane za put u Evropu nijesu dovoljno detaljne i Crna Gora će zbog toga imati problem s Briselom.

To su ocijenili predstavnici nevladinog sektora koji su učestvovali na konsultativno sastanku sa predstavnicima radne grupe za poglavlje 23. Oni su imali primjedbe na nedovoljno razvijene ciljeve,mehanizme koji se odnose na finansiranje političkih partija, javne nabavke, konstituisanje pojedinih novih državnih organa.

Imali su primjedbe i na minornu ulogu Skupštine ,makar kako je predviđeno AP kao i da se nijesu bavili suštinom nego formom što su članovi radne grupe demantovali.

Jedna od primjedbi je bila da se ne zna šta su ključni ciljevi kao i šta se njima dobija a primjedbe su se odnosile i na nedostatak kompletnih informacija koliko će svaka mjera da košta državni budžet.

Rajković je istakla kako će se utvrditi i budžet i da Vlada sigurno neće usvojiti dokument koji ne može da podrži budžetom.

Šefovi radne grupe, pomoćnici ministra pravde Branka Lakočević i Svetlana Rajković su međutim inistirale da se radi o radnim verzijama dokumenta koji se do kraja mjeseca mora utvrditi u konačnoj verziji i proslijediti Vladi na usvajanje a zatim poslati EK na dalju ocjenu.

Rajković je saopštila da su u svakodnevnoj komunikaciji sa ekspertima EK i smatra da će taj dokument u Briselu biti ocijenjen dobrim.

Predstavnici nevladinog sektora su imali primjedbe i zbog prekratko ostavljenih rokova za dostavljanje komentara na dokument.

Dok su iz Ministarstva pravde potenciralo da se nema previše vremena da se raspravlja o zacrtanim mjerama, iz Ministarstva vanjskih poslova pozvali su predstavnike nevladinog sektora da dostavljaju primjedbe jer “vremena “ima.

Bonus video: