Amfilohije već proglasio Njegoša za sveca

Sve ono što je vidio Sveti novi Petar II Petrović Njegoš, Lovćenski tajnovidac, sve je to ispunjeno najdubljim viđenjem i saznanjem, kazao je Amfilohije
406 pregleda 82 komentar(a)
Njegoš, Foto: Blic
Njegoš, Foto: Blic
Ažurirano: 19.05.2013. 17:47h

Svečanim liturgijskim unošenjem ikone Svetog mitropolita Petra II u Cetinjski manastir danas je 19. maj ustanovljen kao datum praznovanja mitropolita Petra II Petrovića Njegoša kao svetitelja, na nivou Mitropolije crnogorsko-primorske, piše beogradski Blic.

Službu je služio Mitropolit SPC-a Amfilohije sa sveštenstvom Mitropolije i Eparhije buenoajresko-centralno-južnoameričke.

"Poput Svetog Save i svog strica Svetog Petra Cetinjskog, nesumnjivo je svjedok Hristovog vaskrsenja i sveti mitropolit Petar II, Cetinjski pustinjak i Lovćenski tajnovidac. Tako je već napisano na njegovoj ikoni koju ovde vidite, liturgijski unijetu na ovaj sveti dan u hram Roždestva Presvete Bogorodice Cetinjskog manastira", kazao je Amfilohije

Amfilohije je rekao da je na svojoj prvoj ikoni mitropolit Petar II Petrović Njegoš s pravom nazvat Lovćenskim tajnovidcem, jer je zaista bio tajnovidac.

"Sve ono što je vidio Sveti novi Petar II Petrović Njegoš, Lovćenski tajnovidac, sve je to ispunjeno najdubljim viđenjem i saznanjem, a to je viđenje Slova predvječnoga Oca kroz koga je sve postalo što je postalo. To je on i zapisao u svom zavještanju" - rekao je Amfilohije.

U toku liturgije ikona Svetog mitropolita Petra II je bila postavljena na ikonostasu crkve Cetinjskog manastira gdje se nalazi i lik Svetog Petra Cetinjskog.

Njegoš je na ikoni predstavljen u arhijerejskim odeždama. U desnoj ruci on drži crkvu Svetog Petra Cetinjskog, a u lijevoj svitak sa stihovima iz “Luče mikrokozma”.

Ranije je saopšteno da će Amfilohije na predstojećem zasijedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve predložiti proglašenje Njegoša za sveca.

Bonus video: