Suhih: Mugoša htio da uzme pola miliona

Đorđe Suhih optužio je gradonačelnika Podgorice da je napravio „pogrešnu“ procjenu učešća Glavnog grada kao akcionara u AD „Duvanski kombinat“
95 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2012. 18:29h

Predsjednik Odborničkog kluba Socijaldemokratske partije u Skupštini Glavnog grada Đorđe Suhih optužio je gradonačelnika Podgorice Miomira Mugošu da je pokušao da obmane odbornike, Vladu i državu Crnu Goru za preko pola miliona eura, jer je napravio „pogrešnu“ procjenu učešća Glavnog grada kao akcionara u AD „Duvanski kombinat“.

Odluku o učešću Glavnog grada kao akcionara u AD „Duvanski kombinat“ podgorička Skupština je usvojila prvog decembra 2011. godine, a učešće Glavnog grada bilo je u dijelu nenovčanog uloga, koje čini zemljište u zahvatu DUP-a „Agroindustrijska zona“ u Podgorici, zona tri, i naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za objekte planirane spratnosti visoko prizemlje (VP) u iznosu od 896. 883 eura.

Suhih je kazao da pomenuti iznos komunalija, koji je obračunat sa 103, 8 eura po kvadratnom metru, pokazuje da je Mugoša „zaboravio“ da je Skupština usvojila odluku po kojoj se naknada za komunalno opremanje za objekte za proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda u zahvatu DUP-a „Agroindustrijska zona“ umanjuje za 60 odsto sa grejs periodom od 10 godina od dana zaključivanja ugovora.

"Podaci pokazuju da Glavni grad nije umanjio komunalije za 60 odsto, odnosno za iznos od 538.130 eura. Time je gradonačelnik zamalo prevario Vladu i državu za više od pola miliona eura", kazao je Suhih.

Nenovčani ulog Glavnog grada čini i zemljište, čija procijenjena vrijednost, shodno Izvještaju o procjeni Direkcije za imovinu od 9. 11. 2011 iznosi 70, 47 po kvadratnom metru, što za ukupnu površinu od 24.707 kvadratnih metara iznosi 1.741.102 eura.

Ističući da je nakon što je u decembru Skupština Glavnog grada usvojila pomenutu odluku o učešću Glavnog grada kao akcionara u „Duvanskom kombinatu“, ona proslijeđena Vladi, šef odborničkog kluba SDP-a podsjeća da je Vlada vratila materijal, te će odbornici na današnjoj sjednici raspravljati o izmijenjenoj odluci.

"U novoj odluci se kaže da će naknada za komunalno opremanje biti utvrđena nakon izrade idejnog projekta. Nova odluka je „normalna“", tvrdi Suhih.

Cilj da se obmane Vlada?

On je kazao da je odluka, koju je Skupština usvojila u decembru, imala za cilj da obmane Vladu, ali nije želio da komentariše da li je to „urađeno namjerno ili nije“. Napominjući da je Mugoša uvijek provjeravao odluke koje je donosio, Suhih zapaža da se „u posljednje vrijeme mnoge njegove odluke reviduju i padaju na sudu“.

"Podaci pokazuju da Glavni grad nije umanjio komunalije za 60 odsto, odnosno za iznos od 538.130 eura"

Ne precizirajući da li će odbornički klub SDP-a danas podržati izmijenjenu Odluku o učešću Glavnog grada kao akcionara u AD „Duvanski kombinat“, Suhih je podsjetio da su raniju odluku podržali, jer su mislili da će pomoći „u kriznom momentu“.

"Naša namjera je bila korektna. SDP podržava takav način pomaganja privrednih institucija, naročito onih koje su u državnom vlasništvu, jer smatramo da ukoliko bi firme dobro funkcionisale, mogle bi otkupiti svoje akcije" rekao je Suhih.

Akcionarsko društvo

„Novi duvanski kombinat” je, prema Statutu, trenutno jednočlano Akcionarsko društvo, čiji je jedini akcionar Vlada Crne Gore. Iznos osnovnog kapitala je 5.082.543 eura, a podijeljen je na 5.082.543 akcija nominalne vrijednosti u iznosu od jednog eura. Novčani ulog Vlade u osnovnom kapitalu Akcionarskog društva je 25.000, a nenovčani ulog, koji predstavljaju objekat, zemljište i oprema stare fabrike, iznosi 5.057.543 eura.

Akcionarsko društvo „Novi duvanski kombinat” registrovano je, između ostalog, za proizvodnju i trgovinu duvanskim proizvodima, ali i za gajenje povrća, bostana, korjenastih i krtolastih biljaka, sakupljanje šumskih plodova uključujući i pečurke.

Djelatnosti AD se odnose i na posredovanje u prodaji hrane i pića, trgovinu na veliko žitom, sjemenjem, hranom za životinje, šećerom, slatkišima, trgovinom na malo u nespecijalizovanim prodavnicama pretežno hranom, pićima, knjigama, novinama i kancelarijskim materijalom.

Galerija

Bonus video: