Prvi jubilej Univerziteta Adriatik, srednjoročni cilj liderska pozicija u regionu

Rektor Nikić rekao je pored ostalog da se misija ovog Univerziteta zasniva na nastavno- naučnpm radu, naučno-istraživačkom radu i servisu društvene zajednice
401 pregleda 0 komentar(a)
Univerzitet Adriatik, Stevo Nikić, Foto: Radomir Petrić
Univerzitet Adriatik, Stevo Nikić, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 07.07.2018. 15:05h

Najmlađi univerzitet u Crnoj Gori, Univerzitet Adriatik sa sjedištem u Baru, obilježio je prvu godišnjicu rada. Na svečanosti u Dvorcu kralja Nikole, pored predstavljanja dosadašnjih rezultata četvrtog domaćeg Univerziteta, pred brojnim zvanicama iz kulturnog i javnog života grada i države, rektor Univerziteta Adriatik prof. dr Stevo Nikić uručio je Povelje "Professor emeritus" prof. dr Borislavu Ivoševiću, prof. dr Đorđu Nadrljanskom i prof. dr Radu Ratkoviću, a predsjednik Skupštine osnivača Univerziteta prof. dr Veselin Orlandić povelju je uručio rektoru Nikiću. Ovo počasno zvanje je dodijeljeno za posebne zasluge za razvoj i napredak Univerziteta i za međunarodno ostvarenu reputaciju u naučno-nastavnom radu.

Rektor Nikić rekao je pored ostalog da se misija ovog Univerziteta zasniva na nastavno- naučnpm radu, naučno-istraživačkom radu i servisu društvene zajednice.

"Univerzitet ima za cilj da se do 2020. ostvari kao fleksibilna i prepoznatljiva institucija, a do 2030. izraste u regionalnog univerzitetskog lidera srednje veličine, sa 20-30 studijskih programa i mrežom naučno- istraživačkih centara. Oslonci naše prepoznatljivosti treba da budu upravo centri za praktičnu obuku i trening po univerzitetskim jedinicama. Okvirni broj studenata projektuje se na 3.000 i 250 profesora-nastavno osoblje i saradnici-a, planirana je izgradnja nove zgrade Univerziteta", rekao je prof. dr Nikić.

On je dodao da je u prethodnih godinu dana pored ostalog Univerzitet dobio pozitivan izvještaj evaluacije nezavisne sužbe Evropskog udruženja (EUA), te da je sa predstavnicima kineskog univerzizata "Zhejiang Vanli" iz Nimboa potpisan Ugovor o dugoročnoj poslovnoj saradnji Rektor je naveo i da skoro svi fakulteti “Adriatika” obilježavaju desetogodišnicu postojanja.

Ovaj privatni unverzitet čine Fakultet za menadžment Herceg Novi, Fakultet za mediteranske poslovne studije Tivat koji uključuje odjeljenje za mediteranske poslovne studije Nikšić, Fakultet za biznis i turizam Budva, Fakultet za saobraćaj, komunikacije i logistiku Budva, Fakultet poslovne ekonomije Bar, Pomorski fakultet Bar, Fakultet za mediteranske poslovne studije Ulcinj. U okvirima Univerziteta nalaze se trening centri za obuku pomoraca u Tivtu, Baru i Kotoru.

Ističući da se na univerzitetu radi na uvođenju doktorskih studija, prof. dr Orlandić je istakao veliki doprinos pokojnog profesora dr Boža Marđokića. Prof. dr Srđa Popović, direktor Agencije za kontrolu i obezbeđenje kvaliteta visokoškolskog obrazovanja, kazao je pored ostalog da je “bilo krajnje vrijeme” da i primorje dobije Univerzitet, a zvanice je pozdravio i prof. dr Veselin Drasković koji j eistakao rezultate rektora Nikića.

U muzičkom dijelu programa nastupile su profesorice barske Muzičke škole Nikoleta Strugar, piano, i Slađana Božović, flauta.

Bonus video: