Ministarstvo ekonomije: Dozvola u skladu sa zakonima

"Evidentno je da se u našoj dokumentaciji nigdje ne pominje firma "Zahen limited" sa Kipra ni Gruzija kao krajnje odredište", piše u reagovanju
3 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vladimir Kavarić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.05.2013. 12:14h

Povodom teksta dnevnog lista "Dan" da je Vlada Crne Gore falsifikovala je sertifikat o konačnom odredištu za 10.000 komada ručnih bacača raketa M80 „zolja”, koje su početkom 2011.godine umjesto u Albaniji, kako su tvrdili u izvršnoj vlasti, završile u Gruziji, reagovalo je Ministarstvo ekonomije.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

"Privredno društvo "MDI" d.o.o. Podgorica je dana 27.12.2010.god. podnijelo zahtjev broj 1001/400-280/1-2010 za izdavanje dozvole za izvoz: raketa 64 mm. »Zolja« (bacač ručni raketni M80) u količini od 10 000 komada, za kupca "Meico" Rr. "4 Shkurti" Tirana- Albanija.

Ministarstvo ekonomije je shodno čl. 17 Zakona o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namjene (“Službeni list Crne Gore, br.80/08). pribavilo prethodne saglasnosti Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i izdalo dozvolu za izvoz broj 1001-2010-I-70/5 od 25.01.2011.godine u skladu sa čl. 22 gore navedenog zakona, a čija kopija je objavljena u spornom članku.

U pratećoj dokumentaciji koja je podnijeta uz predmetni zahtjev od strane izvoznika "MDI" d.o.o. Podgorice priloženi su kupoprodajni ugovori između izvoznika i kupca "Meico" Tirana, kao i Međunarodni uvozni certifikat izdat od nadležnih organa Republike Albanije u kome je naveden albanski uvoznik kao krajnji korisnik, te da dalja prodaja predmetne robe može biti obavljena samo uz validnu dozvolu Republike Albanije. Dakle, nadležni državni organi Republike Albanije su izdali potvrdu da je njihov uvoznik krajni korisnik kao i da se izvoz robe na treće destinacije ne može vršiti bez dozvole organa Republike Albanije, čime nadležni organi Republike Albanije preuzimaju odgovornost za dalji promet tim naoružanjem. U Međunarodnom uvoznom certifikatu nadležnog Državnog tijela za kontrolu izvoza Republike Albanije se navodi, citiramo:

„Ovim potvrđujemo da se uvoznik obavezuje da gore navedenu robu uveze u Republiku Albaniju i da je neće proslijediti, pretovariti ili ponovo izvesti na drugu destinaciju bez prethodne saglasnosti Državnog tijela za kontrolu izvoza Republike Albanije. Uvoznik se obavezuje da odmah obavijesti Državno tijelo za kontrolu izvoza u slučaju promjene činjenica datih ovdje, i da dostavi potrvdu o prijemu robe, ako je to zahtijevano od strane izvoznika“.

Evidentno je takođe da se u našoj dokumentaciji nigdje ne pominje firma "Zahen limited" sa Kipra ni Gruzija kao krajnje odredište predmetne robe, pa se Ministarstvo ekonomije ne može, čak ni posredno, uz sve mogućnosti slobodnog novinarskog tumačenja, dovesti u vezu sa ovom kompanijom.

Iz navedene dokumentacije se jasno vidi da je pomenuta dozvola izdata u skladu sa u skladu sa Zakonom o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namjene (“Službeni list Crne Gore, br.80/08). kao i međunarodnim obavezama koje je Crna Gora preuzela u oblasti kontrole trgovine naoružanjem i vojnom opremom.

O svemu ovome bi novinar Dnevnog lista "Dan" bio obaviješten da je tražio ove informacije od Ministarstva ekonomije, što je i osnova novinarstva, i ne bi dovodio u zabludu javnosti Crne Gore. Međutim, niko nikada nije kontaktirao Ministarstvo ekonomije po ovom pitanju, iako novinarski kodeks jasno naglašava potrebu da se čuju obje strane."

Bonus video: