Dan: Ministar Kavarić švercovao dokumenta o izvozu oružja

U službenoj dokumentaciji o prodaju 10.000 rucnih bacača krivotvoreno konačno odredište zbog straha od reakcije zvanične Moskve
106 pregleda 28 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vladimir Kavarić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.05.2013. 08:25h

Vlada Crne Gore falsifikovala je sertifikat o konačnom odredištu za 10.000 komada ručnih bacača raketa M80 „zolja”, koje su početkom 2011.godine umjesto u Albaniji, kako su tvrdili u izvršnoj vlasti, završile u Gruziji, koja je pod sankcijama Ruske Federacije za uvoz naoružanja i vojne opreme, piše "Dan".

Sertifikat broj 1001-2010-170/5 za izvoz naoružanja i vojne opreme, od 25. januara 2011. godine, potpisao je ministar ekonomije i funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Vladimir Kavarić, a na osnovu zahtjeva izvoznika „Montenegro difens industri” (MDI), državne crnogorske firme za trgovinu oružjem, i njenog izvršnog direktora Zorana Damjanovića, piše u dokumentu koji je objavio Dan.

Prema tom dokumentu, MDI je trebalo da u Republiku Albaniju izveze 10.000 komada ručnih bacača raketa M80 „zolja”, na osnovu ugovora broj 6630/10 od 15. oktobra 2010. godine sa albanskom državnom firmom za trgovinu oružjem i vojnom opremom MEIKO, vrijednog 1.200.000 američkh dolara. Prema tom dokumentu, Damjanović je pomenute „zolje” prodao albanskoj firmi „iz skladišta Vojske Crne Gore kod Nikšića”.

Potom je u dokumentu Ministarstva ekonomije navedeno da je država krajnjeg korinika bila "Republika Albanija”.

Dokument koji dokazuje da je oružje završilo u Gruziji, Foto: Dan

Međutim, MEIKO sklapa ugovor s firmom Zahen limited sa Kipra (koja se nalazi na adresi Termopilon 1, 6023, Larnaka, Kipar) koja potom obezbjeđuje sertifikat Ministarstva odbrane Gruzije o uvozu 10.000 komada ručnih bacača raketa M80 „zolja”.

Ugovore MEIKO i MDI, te albanske državne firme i Zahen limited, kao i sertifikat krajnjeg korisnika Ministarstva odbrane Gruzije.

Ono što se, osim istinitosti konačne destinacije, sada postavlja kao pitanje, jeste odakle Crnoj Gori ovolika količina bacača raketa M80 „zolja”, ako se zna da je broj pripadnika Vojske Crne Gore sveden na minimum, piše podgorički list.

Prema ugovoru o MDI i MEIKO, albanska firma obavezala se da 20 odsto od ukupne cijene plati avansno, a 80 odsto prije isporuke. Cijena pritom ne uključuje prevoz robe, ni troškove skladištenja u Albaniji. Takođe, ako se dogodi da se pojavi bilo kakav spor između strana ugovornica, nadležan je sud u Tirani.

Inače, ručni bacač M80 „zolja” je protivoklopno sredstvo pješadije, namijenjeno za blisku protivoklopnu borbu. To je bestrzajno raketno oružje za jednokratnu upotrebu, koje karakterišu, po ocjeni brojnih eksperata, jednostavnost i pouzdanost.

Vladin dokument u kojem se tvrdi da je krajnja destinacija oružja Albanija, Foto: Dan

Bonus video: