Amfilohije: Rusi su Njegoša već kanonizovali

“Njegov grob je pokazatelj njegovog velikomučeništva. Taj koji kaže da Njegoš ne može biti svetac, mjeri Njegoša sa samim sobom”
106 pregleda 55 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2013. 12:26h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da Ruska pravoslavna crkva Njegoša već smatra svecem. Kao dokaz za to Amfilohije navodi da je prije nekoliko dana moskovski patrijarh Kiril poslao patrijarhu srpskom Irineju ikonu Svetog Petra Drugog Petrovića Njegoša.

“Njegov grob je pokazatelj njegovog velikomučeništva. Taj koji kaže da Njegoš ne može biti svetac, mjeri Njegoša sa samim sobom”, rekao je on, prenosi Radio Svetigora.

Foto:Svetigora

Amfilohije je dodao da će na majskom Saboru SPC, na kojem će predložiti da Srpska pravoslavna crkva Njegoša proglasi svecem, obrazložiti da su raniji mitropoliti i narod u Njegošu vidjeli sveca i da je njegova desna ruka, prilikom prenosa zemnih ostataka sa Cetinja na Lovćen, bila neraspadnuta, te da je Njegoš, pored toga što je genije, pjesnik i državnik takođe i “svjedok Hristovog raspeća i vaskresenja”.

Amfilohije je izjavio da stavljanje Njegoša “u postelje savremenog montenegerinstva, znači poniženje, sužavanje i sakaćenje Njegoševog svečovječanskog lika”.

Galerija

Bonus video: