Pipovi krstovi krase odaje čelnih ljudi Vatikana

Rukotvorine od drveta masline Baranina Jovovića dobili papa Franjo i državni sekretar Pietro Parolino
192 pregleda 1 komentar(a)
Filip Jovović, Vatikan, Foto: Studio Petović
Filip Jovović, Vatikan, Foto: Studio Petović
Ažurirano: 07.07.2018. 13:25h

Filip Jovović iz Starog Bara jedini je Baranin koji se može pohvaliti da dvije njegove rukotvorine krase rezidencije u Vatikanu, i to pape Franja i kardinala Pietra Parolina, državnog sekretara Svete stolice.

Prvi poklon - stilizovani krst od drveta masline popularnog Pipa, papi je u februaru prošle godine uručio nadiskup barski Rok Đonlešaj, a drugi je zvanično drugi čovjek Vatikana dobio lično u Baru, na njegov imendan, u katedrali Sv. Petra Apostola na Topolici, prošlog petka. Na katolički Petrovdan, kardinal Parolin služio je svetu misu, a Pipov krst sa rukama bratske ljubavi, takođe od maslinovog drveta, izazvao je divljenje svih koji su ga vidjeli.

“Kada je objavljeno da će nas posjetiti kardinal Parolin, nadbiskup me je pitao da mu napravim neki autentičan poklon sa ovih prostora. Odlučio sam da to opet bude krst, naravno od maslinovog drveta, ali ne i da bude isti kao onaj koji je uručen papi. Tražio sam motiv, našao sam ovaj koji mi se dopao jer ima jaku simboliku – poruku ljubavi prema ljudima drugih religija. Uradio sam nekoliko verzija, predstavio ih nadbiskupu, na kraju je izabrana finalna”, priča “Vijestima” poznati barski maslinar i proizvođač suvenira.

Potomak jedne od najstarijih barskih porodica – koja je vijekovima povezana i sa Nadbiskupijom i sa maslinama u Gretvi, u Starom Baru, a predak Vasilj bio u XVII vijeku župan Bara i Šušanja – Jovović je danas u Baru prepoznat i omiljen kao aktivista i humanitarac.

Trenutno je nezaposlen i živi od izrade i prodaje suvenira na sajmovima, a na svom porodičnom imanju od 2003. osušena stabla masline pretvara u unikatne poklone.

“Poklon za državnog sekretara Svete stolice izuzetna je čast i ponos, ne samo meni lično i kao građaninu i kao vjerniku, nego i mojoj porodici, Gretvi i župi barskoj, da ne idem dalje”.

Zbunio se bez sakoa, ali je sve bilo u redu

Pipo veli da mu je sama izrada krsta za državnog sekretara Svete stolice bila velika čast, tako da i nije razmišljao mnogo o tome kako će proteći primopredaja.

“Velika rabota ko će uručiti poklon”.

Kaže da je ipak doživio veliko iznenađenje tokom mise na kojoj je bilo mnogo vjernika i zvanica.

“Tada su mi rekli da ću lično predati krst kardinalu. Zbunio sam se, pitao sam što ću ako me nešto pita jer ne znam italijanski, nisam ni kravatu ponio, a u onoj konfuziji sam zaboravio da obučem sako koji sam donio u katedralu. Don Simo Ljuljić mi je rekao: ‘Biće sve u redu’, a tako je i bilo. Razumio sam kardinalovo ‘gracie’ (hvala) kada sam predao krst”.

Bonus video: