Ponoš: Sada će poslodavac gledati ženu u stomak prilikom zapošljavanja

Iz opozicije oštro kritikovali kritikovali predložene izmjene, Predrag Bošković isticao da nije dirano u osnovna prava socijalno ugroženih
56 pregleda 19 komentar(a)
Šetnja, Foto: Luka Zeković
Šetnja, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.05.2013. 16:03h

Socijaldemokratska partija SDP predložila je kompromisno rješenje da se umjesto jedne prosječne zarade u državi trudnicama tokom porodiljskog odsustva refundira iznos do dvije prosječne zarade u državi, što je oko 960 eura.

Iako predstavnik te partije u skupštinskom odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje Izet Bralić na sjednici odbora nije pominjao takvav predlog, poslanici su ga čuli na plenumu.

Bralić je iznio podatak da je iznos za refundaciju porodiljskog odsustva u poslednjih pet godina rastao i da je 2007. godine iznosio tri miliona eura, dok su do sada za te potrebe porasla za 15,6 miliona eura.

On je dodao da nije dobro da sve padne na teret savjesnih poslodavaca i da oštećene budu visokoobrazovne porodilje koje primaju plate veće od prosječnih u državi.

Bošković: Nije odnos prema porodiljama, već poslodavcima

I dok su iz opozicije oštro kritikovali kritikovali predložene izmjene zakona ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković isticao je da nije dirano u osnovna prava socijalno ugroženih, nijesu smanjivani iznosi davanja, kao i da dio koji je vezan za refundaciju plata porodiljama ne predstavlja odnos države prema trudnicama, već prema poslodavcima.

„Ne radi se o odnosu države prema trudnicama već prema poslodavcima i pogrešna interperetacija izazvala je polemiku u javnosti. Ustav nije prekršen ni u čemu ip ostoji mehanizam da se pokrene žalba pred Ustavnim sudom. Porodilje su zaštićene ovim zakonom isto kao i prethodnim “, kazao je Bošković i dodao da je Crna Gora, kada su u pitanju socijalna davanja bolja od 90 odsto evropskih država.

On je dodao i da kako je krenulo u prva četiri mjeseca ove godine za svrhu porodiljskog odustva bilo bi potrebno da država izdvoji 27 miliona eura.

Država socijalne pravde?

Na plenumu su poslanici pokušavali da ukažu na to da će se trudnice i buduće majke naći u nezavidnom položaju i na milost i nemilost poslodavaca, a sve u cilju ušteda na onim koji su najugroženiji. Poslanici su ocijenili da je zakon neustavan i u suprotnosti sa važećim Zakonom o radu.

„Ovakvo nešto ne može se to raditi u državi koja je u prvom članu ustava sebe deklarisala kao državu socijalne pravde. Čuli smo da je ovakav predlog zakona zbog zloupotreba porodiljskog odustva, pa gdje su inspekcijski organi da to provjere“, pitao je Velizar Kaluđerović iz SNP-a.

I Snežana Jonica iz iste partije istakla je da se takvim zakonom krši ustavni propis o tome da je država u obavezi da stvara uslove za podsticanje rađanja djece. Ona je ocijenila da je cilj zakona da ekonomsku krizu prebaci na teret najugroženijih kategorija. Problematično je, smatra Jonica, i to što će poslodavci sada „dobro razmisliti“ prije nego što zaposle ženu.

„Nijeste ovim zakonom podstakli rađanje već poslodavce da dobro provjere da li je trudna ili ima namjeru da ostane trudna I razmisle da li će je zaposliti. Država prebacila tu odgovornost na poslodavce,a poslodavci će je prebaciti na trudnice. Osnovna svrha ovog zakona je da uštedite nanajsiromašnijim slojevima stanovnika“, kazala je ona.

Ponoš: Ne kažnjavati porodilje, nego inspektore

Ana Ponoš iz Pozitivne Crne Gore kazala je da je bruka i sramota živjeti u društvu koje zanemaruje one koji imaju najmanje.

„Ovo je jedan od najsramotnijih zakona koje je ovaj dom donio u poslednje vrijeme, pored onih garancija za KAP. Gruba procjena o zloupotrebama za porodiljsko odsustva bila je oko 10 miliona eura, gruba je vaša odluka da donesete ovakav zakon“, rekla je ona i dodala da ako je bilo zloupotreba treba kazniti inspektore koji nijesu reagovali na nezakonitosti i same poslodavce, a ne porodilje.

Ponoš je navela i da će zbog ovog zakona svaki poslodavac gledati ženu u stomak prilikom zapošljavanja. Njoj nije bilo jasno ni kako su utvrđivali naknade za materijalno obezbjeđenje porodice jer je za četvoročlanu porodicu predviđeno četiri eura dnevno. Ona je pitala Boškovića kako bi on sa četiri eura dnevno brinuo o dvoje male djece.

Isto misli i poslanik LP Andrija Popović kojem je nejasno zašto je naknada ista za petočlanu porodicu, ali i za sve one porodice koje imaju i više članova i iznosi svega 120 eura.

Poslanik SNP-a Srđan Milić ocijenio je da taj zakon treba pred poslanicima da brani ministar finansija, jer se njime želi spasiti likvidnost budžeta države. On je naveo da nije kriza u državi već u načinu na koji se vodi politika i u tome što 80 odsto dugovanja za pored ne mogu da naplate.

Nema podrške za amandmane SNP i Pozitivne

Na skupštinskom Odboru za zdravlje, rad i socijalno staranje nije bilo podrške za amandmane koje su predložili poslanici Pozitivne Crne Gore i SNP-a, kao ni na sjednici održanoj krajem prošle nedelje.

Jedini amandman koji je prihvatila Vlada jeste izmjena definicije beskućnika, dok je ministar Predrag Bošković naveo da mogu razmisliti o tome da se dva puta godišnje usklađuju naknade za materijalno obezbjeđenje porodice sa cijenom potrošačke korpe u Crnoj Gori.

Ostali amandmani koji su se odnosili na poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom, visine naknada, kao i porodiljama nijesu našli na razumijevanje poslanika.

I dok su poslanici PCG, SNP-a i LP glasali za amandmane, poslanik SDP u pojedinim slučajevima podržavao je, dok je negdje bio uzdržan. Na svaki amandman opozicije poslanici DPS-a glasali su uzdržano.

Bonus video: