CRNVO: Većina ministarstava krije što nam sprema

(Izvještaj CRNVO pokazao da državni organi još ne uvažavaju civilno društvo
114 pregleda 0 komentar(a)
Ana Novaković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ana Novaković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.05.2013. 17:06h

Saradnja Vlade sa civilnim sektorom treba da bude na višem nivou, ocijenili su iz Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO).

Direktorica CRNVO Ana Novaković rekla je na konferenciji posvećenoj učešću NVO u pripremama zakona i primjeni uredbe o saradnje organa državne uprave i NVO da je u izvjesnoj mjeri zaokružen institucionalni i zakonski okvir za djelovanje NVO i za saradnju Vlade sa nevladinim sektorom.

“Ono što je najveći izazov jeste adekvatna primjena zakonskih rješenja i efikasno funkcionisanje uspostavljenih institucija”, ocijenila je Novaković.

Izvještaj CRNVO je pokazao da organi državne uprave ne funkcionišu dovoljno transparentno jer samo 16 od 32 organa objavljuje svoje godišnje programe rada na internet stranici, dok izvještaje o radu objavljuje 19 od 32 organa.

Ukazuje se da državni organi nijesu u dovoljnoj mjeri konsultovali NVO sektor u procesu izrade akata, iako je jedini oblik saradnje koji bilježi kontinuirani progres uključivanje predstavnika NVO (ukupno 83) u rad radnih tijela koja se formiraju na nivou državnih organa.

Istraživanje CRNVO pokazuje da samo tri od šesnaest ministarstava objavljuju spisak zakona o kojima će se sprovesti javna rasprava. Sa druge strane, 13 ministarstava ne objavljuje ovaj spisak, već se informacija o izradi nekog propisa dobija onog trenutka kada se objavi jasni poziv za javnu raspravu.

Izvještaj je pokazao da je samo polovina ministarstava omogućila konsultovanje zainteresovane javnosti o tekstu nekog propisa, prije izrade nacrta, dok je u toku prošle godine objavljeno svega pet izvještaja sa javnih rasprava.

Pomoćnih ministra za državnu upravu u MUP-u Veselin Vukčević ocijenio je da je NVO sektor bitan faktor u razvoju demokratije i da je ostvaren napredak.

Prema riječima zamjenika Šefa misije OEBS-a u Crnoj Gori Valdemara Figaja, učešće NVO sektora je jedan od osnovnih intrumenata istinske participacije u društvu: „U Crnoj Gori prisutna je selektivna primjena Zakona o NVO, što je zabrinjavajuće.

Činjenica da do usklađivanja drugih zakona i izrade podzakonskih akata, koji bi stvorili uslove za potpunu primjenu zakona, nije došlo“.

Bonus video: