Izazov za novu vlast u Budvi

Ostaje da se vidi da li će Opština uspjeti ove godine da riješi problem velikog broja lokacija u užem centru grada
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2012. 19:03h

Opština Budva, odlukom gradonačelnika Lazara Rađenovića, koju je donio pozivajući se na Statut, odložila je za mjesec i po donošenje plana postavljanje privremenih objekata za ovu godinu, produžujući važenje aktulenog programa do polovine aprila.

Nakon što je Skupština opštine prije mjesec i po na lokalnom zasjedanju odložila donošenje plana za 1. mart, i time produžila važenje plana iz 2011. za tri mjeseca, Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj imao je u obavezi da sačini novi program.

To je na kolegijumu predstavnika lokalnih parlamentarnih stranaka kod predsjednika Skupštine opštine Krsta Ljubanovića predočila načelnica Sekretarijata Danijela Marotić, navodeći da je gradonačelnik produžio važenje aktulenog plana za mjesec i po.

Plan privremenih lokacija, jedan od možda najkritikovanijih opštinskih dokumenata, jer skoro svake godine se na glavnim šetalištima duž budvanke rivijere ponavljaju iste slike prekobrojnih štandova, koji daju izgled vašarišta, po svemu sudeći ove godine trebalo bi napokon da bude restriktivniji.

Pretvaranje Starog grada, kako su naveli u toj MZ, u veliki kafansku terasu, jer samo oko bedema tog kulturnog spomenika bilo je postavljeno oko 20 ugostiteljskih terasa, šankova i kafea

Prošle godine Opštine je od Jaza do Buljarice izdala 576 rješenja, od predviđenih 650 lokacija. Najviše lokacija izadato je u Budvi, a lokalna kasa zaradila je nešto manje od 400.000 eura na osnovu zakupnine.

Planom postavljanja privremenih lokacija, koji je minule godine uradio sekretarijat, dosta lokacija je izbrisano. Iako na šetalištu nijesu smjele da se nađu tezge za prodaju suvenira, bižuterije, aparati za kokice, te panoi, već uglavnom konzervatori za sladoled ili kosici za hranu, te biletarnice za prodaju karata za izlete brodićima, budvansko šetalište bilo je pravi buvljak.

To je bila i glavna zamjerka turističkih poslenika, kao i Mjesne zajednice Stari grad, navodeći da su lokacije devastirale gradsko jezgro Budve, a šetalište postalo epicentar sive ekonomije.

Ostaje da se vidi da li će Opština uspjeti ove godine da riješi problem velikog broja lokacija u užem centru grada.

Pretvaranje Starog grada, kako su naveli u toj MZ, u veliki kafansku terasu, jer samo oko bedema tog kulturnog spomenika bilo je postavljeno oko 20 ugostiteljskih terasa, šankova i kafea, jedan je od izazova Opštine za ovo ljeto.

Ostaje da se vidi da li će ono što piše u programu biti i na terenu.

Kriterijumi za Stari grad

Sekretarijat za prostorno planiranje je definisao posebne kriterijume za postavljanje privremenih objekata u zoni Starog grada. Tako se zabranjuje postavljanje stolova i stolica i drugih privremenih objekata u glavnim starogradskim ulicama, nema postavljanja izložbenih polica sa tendom u sastavu trgovinskih radnji.

Neće biti dozvoljeno postvaljanje bilo kakvih reklamnih panoa na bedemima Starog grada, a sve terase ugostiteljskih lokala će biti natrkivene isključivo suncobranima u bež boji, maksimalnog prečnika četiri metra, dok je zabranjeno postavljanje tendi.

Širina prilaza ulazima Starog grada mora biti najmanje pet metara, a kod Lučke kapetanija minimum deset.

Galerija

Bonus video: