Opština Berane: Drska provokacija Lončara

"Crna Gora i Berane naravno visoko cijene zemlju i narod iza čijeg se državljanstva Lončar skriva..."
83 pregleda 0 komentar(a)
Opština Berane, Foto: Arhiva Vijesti
Opština Berane, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.05.2013. 13:28h

Povodom teksta „Golubović: Džukelo, treba da odeš", koji je objavljen u "Vijestima" reagovali su iz kabineta predsjednika Opštine Berane Vuke Golubovića. Reagovanje prenosimo u cjelosti.

"Po ko zna koji put jedan manji broj mještana Beransela predvođen američkim državljaninom Jovanom Lončarom, potpomognut pojedinim svojim medijskim „portparolima", pokušava da na krajnje primitivan način, kršeći zakone i ugrožavajući zdravlje svih građana Berana, ostvari određene ciljeve čija je pozadina dobro poznata svima. Zloupotrebljavajući stare ljude i to što ih predvodi strani državljanin, oni pokušavaju provokacijama i podmetačinama da izazovu haos u Beranama.

Da je riječ o najdrskijoj provokaciji Lončara i njegovih portparola upravo govori njihov jučerašnji postupak. Dok se Opština pripremala za svečanost povodom Dana Evrope oni su i bukvalno zatrpali smećem ulaz u njenu zgradu i tako ga ostavili. Crna Gora i Berane naravno visoko cijene zemlju i narod iza čijeg se državljanstva Lončar skriva, ali nam je zaista neshvatljivo da se neko tako drsko ponaša i da se bavi najgrubljim oblikom politike presretajući opštinske funkcionere, ne dozvoljavajući im da normalno obavljaju svoje poslove, kršeći zakone ove zemlje.

Pitamo se šta bi u bilo kojoj zemlji svijeta uradili da neko ko se skriva iza stranog državljanstva predvodi pedesetak građana i da na stepenicama neke javne ustanove ostavi toliku hrpu smeća? Bili ga oni „mazili"? No, i pored takvih drskih provokacija, bar što se tiče Opštine Berane, neka Lončar i dalje mimo šeta ovim gradom, kao i svi ostali građani i naši gosti. Opština niti hapsi, niti prijeti. Jedino što je u njenoj nadležnosti je da podnese prijavu za ometanje službenih lica u obavljanju javnih poslova, izazivanje opšte opasnosti, i nadoknadu troškova za čišćenje smeća koje je za sobom ostavila grupa mještana predvođena „specijalcima za smeće" Lončarom i njegovim portparolima.

Tvrdnje saopštene u pomenutom tekstu da je predsjednik Opštine Berane vrijeđao Lončara i da je prijetio mještanima su netačne i smišljeno su plasirane. Predsjednik Opštine Berane nema ingerencije da hapsi, već je to u nadležnosti državnih organa koji postupaju u skladu sa zakonom.

Mještanima Beransela sam saopštio da niko nema pravo da smeće donosi ispred ulaza bilo koj e j avne ustanove, j er to osim kršenja zakona predstavlja i ugrožavanje zdravlja ljudi koji tamo rade i građana koji koriste usluge lokalne uprave.

Kazao sam im da nemaju pravo da blokiraju prilaz deponiji, već da zaštitu svojih prava, ako smatraju da su im ugrožena, treba da traže preko nadležnih državnih organa. Poslije sugestije da treba da uklone kese sa smećem ispred ulaza u opštinsku zgradu dobio sam niz uvreda na moj i račun moje porodice, ali sam, poštujući funkciju koju vršim, prećutao i nijesam odgovorio znajući da je to sve dio jednog zlonamjerno smišljenog scenarija", zaključuje se u reagovanju iz kabineta predsjednika.

Bonus video: