Policija spremna da štiti učesnike Parade ponosa u Podgorici

Istraživanje pokazalo da 72,3 odsto policajaca smatra da Uprava policije treba da štiti učesnike Povorke ponosa
54 pregleda 149 komentar(a)
Ivana Vujović, Foto: Arhiva Vijesti
Ivana Vujović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.05.2013. 13:33h

Ukoliko bi se Parada ponosa uskoro održala u Podgorici, Uprava policije bi bila spremna da štiti bezbjednost učesnika povorke, saopštila je Portparolka Uprave policije (UP) Tamara Popović.

Ranije je iz NVO LGBT Forum Progres najavljeno da bi se Parada ponosa mogla održati tokom ove godine, a pominjano je da bi trebalo da budu u junu.

"Tome bi prethodio beznjednosna procjena i plan prema kojem bi trebalo raditi. Vjerujem da ne bi postijala bezbjednosna prepreka za takvo okupljanje", ocijenila je Popović.

Predsjednica Upravnog odbora Juventasa Ivana Vujović kazala je da ta organizacija do sada nije učestvovao u organizaciji Parade ponosa, ali da nudi podršku organizatorima.

Većina policijaca smatra da je homosekualnost lična stvar pojedinca, a 52 odsto misli da osobe različite seksualne orijentacije imaju pravo na javno iskazivanje seksulanosti

Istraživanje koje je ta organizacija uradila 2012. pokazalo je da većina policajaca u godini kada je rađeno istraživanje nije bila za održavanje Povorke ponosa, ali da više od dvije trećine smatra da UP treba da štiti učesnike.

"Svaki peti pripadnik UP volio bi da upravo on ili ona bude među službenicima koji će štititi učesnike Povorke ponosa. Takođe, veoma ohrabrujući podatak je da čak 63 odsto ispitanika procjenjuje da su policajci spremni da štite LGBT populaciju", kazala je Vujović.

Istraživanje je pokazalo da više od polovine policajaca smatra da je homoseksulalnost bolest, dok 27,7 odsto misli da se seksulana orjentacija moće promijeniti liječenjem.

Većina policijaca, ipak, smatra da je homosekualnost lična stvar pojedinca, a 52 odsto misli da osobe različite seksualne orijentacije imaju pravo na javno iskazivanje seksulanosti.

"Ohrabrujući je i podatak da osječćaj ugroženost od javne manifestacije homosekuslanosti ima 25,4 odsto službenika, što je značajno manje od stava u opštoj populaciji 2010. (45 odsto) i 2012. (35 odsto) godine", kazala je Vujović.

Ona je ukazala da postoji i udio onih koji opravdavaju verbalno nasilje nad LGBT osobama i među policajcima, pa je taj procenat 9,7 odsto, dok 5,5 procenata ispitanih opravdava i fizičko nasilje.

“Ipak, u slučaju manifestacije nasilja, velika većina, 85,8 odsto, reagovala bi upravo onako kako zahtijevaju pravila službe, kako bi da zaštite osobu koja je napadnuta zbog stvarne i pretpostavljene seksualne orjentacije”, kazala je Vujović.

U svim opštinama kontakt policajci za LGBT zajednicu

Ispitanici su dalje ocijenili da eventualno podržavajući stav političke partije prema LGBT populaciji ne bi promijenio njihov odnos prema stranci koju preferiraju, i svega 18 odsto policajaca više ne bi glasalo za tu političku partiju.

Kontakt policajac za LGBT osobe u Podgorici Srđan Korać kazao je da je od 2009. godine imao 41 prijavu, te da je većina upućena preko predstavnika nevladinog sektora i da se ticala uznemiravanja preko društvene mreže fejsbuk ili sms porukama.

On je najavio da će se u svim opštinama formirati kontakt policajce za LGBT zajednicu.

“Potrebno je da dođe do izmjema u zakonima koji trenutno ograničavaju prava LGBT osoba, očekujemo da će uskoro biti izmjene zakona u odnosu na neka krivična djela koja se direktno odnose na zaštitu LGBT osoba, pa ćemo na taj način kvalitetnije i bolje procesuirati prijave i sporvoditi efikasnije istrage”, rekao je Korać.

Najavljen je i nastavak edukacije policajaca u vezi sa pravima LGBT osoba.

Svaki drugi policajac ne bi volio da ima za šefa pripadnika LGBT populacije

Za većinu policajaca istopolni brak je neprihvatljiv (60,8 odsto), kao ni usvananje djece od strane istopolnih roditelja (73,8 odsto).

Najvećem broju ispitanika (81,5 procenata) najviše bi smetalo da im dijete bude homoseksualaca, dok 63,7 odsto policajaca ne bi voljelo da vaspitač ili nastavnika djetetu bude homoseksulane orijentacije.

Više od polovine pripadnika policije ne bi voljelo da je njihov rođak homoseksulac, a skoro svaki drugi ne bi volio da ima sa šefa pripadnika LGBT populacije.

"Što je interpersonalni odnos priskiji i intenzivniji, to je reakcija na činjenicu da je neko homoseksualac burnija i ektremnija. Najveći procenat ispitanika bi na takvo saznanje reagovao tako što bi se pravio da se ništa ne dešava. Ipak, čak 22,1 odsto bi u razgovora sa bliskom osobom pokušao promijeniti činjenicu da neko pripada LGBT populaciji, ubijeđen da je to pogrešno", kazala je Vujović.

Istraživanje je dalje pokazalo da bi 69 odsto ispitanika misilo da su neuspješni roditelji, ukoliko bi se ispostavilo da im je dijelte homoseksualne orijentacije.

Bonus video: