Početak kraja budvanizacije?

Dva najatraktivnija planska dokumenta za Budvu i Petrovac se mijenjaju, investitori požurili da dobiju dozvole
50 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2013. 15:40h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kao i budvanski Sekretarijat za prostorno planiranje bukvalno su zatrpani zahtjevima za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova (UTU), kao prvog papira za dobijanje građevinske dozvole.

U strahu da se ne zabrani gradnja, investitori su požurili da što prije obezbijede, barem, prvi papir ako ne dozvolu, jer je moguć moratorijum na gradnju.

Opština Budva opet će mijenjati najatraktivniji planski dokument „Budva centar“ koji se proteže „od Zavale do Avale“ i godinama izaziva brojne kontroverze.

Odbornici bi do kraja mjeseca trebalo da odluče o peticiji 500 građana Staroga grada i naselja Gospoštine, koji su tražili da se plan drugi put za pet godina mijenja.

Građani traže da se zabrani izdavanje građevinskih dozvola i stavi moratorijum dok ne bude donijet novi planski dokument za prestižni pojas ispod Jadranske magistrale.

U protekla tri mjeseca, međutim, podnijeto je 15 zahtjeva za izdavanje UTU ili građevinskih dozvola, uglavnom za hotele.

Kako sada stvari stoje, Opština je spremna da prihvati peticiju građana, ali gradnja će biti dozvoljena do donošenja novog plana. Još nije poznato da li će se promijeniti koncept, koji je predviđao izgradnju brojnih solitera uz obalu.

Gradonačelnik Lazar Rađenović juče je rekao da revizuju značajnog prostornog plana za Budvu ali i za cijelu Crnu Goru sigurno neće raditi dosadašnji obrađivač - profesor Miodrag Ralević.

„Vjerujem da je peticija građana umnogome opravdana, da su nova vremana donijela nove ambicije i očekivanja sugrađana, koja su sada izražena, vjerujem, više ka očuvanju prostora, brizi o infrastrukturi i tu smo na istom fonu“, kazao je Rađenović.

Kada je prošli put Skupština opštine mijenjala sporni DUP u decembru 2011, glavni obrađivač Ralević je fizički napadnut.

Sadašnji plan predviđa na potezu od Avale do Zavale, uz samu obalu gradnju više od 20 solitera, protiv čega se mještani peticijom bore. Početak gradnje solitera u samom srcu Budve na mjestu nekadašnjeg supermarketa „Roda“ bila je kap koja je prelila čašu. Peticiju revoltiranih mještana Gospoštine i Starograđana potpisalo je 16 odbornika, nekoliko šefova stranaka, čak i vladajućeg SDP-a.

„Grad, poput Budve koji je živio u kontinuitetu više od 2.000 godina došao je do ruba propadanja zbog zaduženosti, prodaje u bescjenje svoje prostorne supstance, razorne pohlepe pojedinaca, kratkovidosti uprave i nemara njegovih žitelja“, poručili su građani u peticiji.

Navodi se da je spornim planom ugrožena priroda, klima, reljef... U Budvi je tek svaki četvrti stan naseljen tokom cijele godine, poručili su mještani. Napominje se da Stari grad ima 45.000 stambenog prostora, TQ-Plaza 53.000, Zavala ima 45.000, a soliteri kod dječjeg vrtića imaju planiranih 40.000 kvadrata, kao i da ima još oko 600.000 kvadrata planiranih na potezu od Avale do Jadranskog sajma.

I Petrovac na reviziji

Izmjene će doživjeti i atraktivan DUP „Petrovac centar“, takođe nakon peticije 700 Petrovčana.

Grupa građana Petrovca podnijela je prošlog mjeseca zahtjev da se na prvom narednom skupštinskom zasjedanju u dnevni red unese njihova incijativa da se stavi van snage detaljni urbanistički plan i zabrani gradnja do donošenja novog planskog dokumenta te obori građevinska dozvola za gradu 13-spratnog solitera u centru tog primorskog mjesta, koga grade kompanije Zetagradnja i Ljetopis automotive.

Peticijom se izričito zahtijeva donošenje odluke o izradi novog DUP-a "Petrovac centar", donošenje odluke o zabrani gradnje na cijelom obuhvatu plana za vrijeme izrade novog te insistiranje na poštovanju maskimalno definisane spratnosti u postojećem DUP-u.

Galerija

Bonus video: