Posao ili beba pitanje je sad

Iz Udruženja "Roditelji" ocijenili su da buduće majke nijesu dovoljno upoznate kako sa pravima, tako i sa samim postupkom ostvarivanja svojih prava
396 pregleda 11 komentar(a)
cucla, beba, Foto: Shutterstock.com
cucla, beba, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.05.2013. 16:12h

Gordana je sredinom oktobra prošle godine započela porodiljsko odsustvo i sve je bilo u redu dok joj već 24. oktobra na kućnu adresu nije stiglo “Rješenje o otkazu”. Poslodavac je kao razlog naveo da nije podnijela zahtjev za roditeljsko odsustvo.

Dvadesetdevetogodišnja N.D. iz Tivta, koja je majka dvoje maloljetne djece, našla se krajem prošle godine pred dilemom "posao ili beba"

“Ugovor mi je bio produžen u trajanju od 45 dana koliko traje porodiljsko odsustvo. Nijesam ni o čemu bila obaviještena do momenta kada mi je otkaz stigao. I to sam rješenje primila 23 dana nakon zvaničnog otkaznog datuma. Doznake sam redovno dostavljala firmi svakog mijeseca”, napisala je ona u obraćanju.

Prema riječima pravnice Milice Kadović, ugovor o radu sa Gordanom poslodavac nije smio raskinuti, jer se u momentu isteka ugovora ona nalazila na roditeljskom bolovanju koje se inače ostvaruje 28 dana prije termina za porođaj, a ne danom porođaja.

“U svakom slučaju morao vam je prethodno dostaviti upozorenje, ukoliko smatra da su se stekli uslovi za prestanak radnog odnosa. Ovo pogotovo što je bio upoznat sa činjenicom da ste na roditeljskom bolovanju. Međutim, sve i da niste dostavljali doznake, to bi mogao da bude samo razlog za disciplinski postupak, a nikako za raskid Ugovora o radu”, objasnila je Kadović u odgovoru.

Rješenje o suspenziji

Dvadesetdevetogodišnja N.D. iz Tivta, koja je majka dvoje maloljetne djece, našla se krajem prošle godine pred dilemom "posao ili beba", kada je dobila rješenje o suspenziji od svog poslodavca, poznate crnogorske kompanije iz Podgorice (područna jedinica Kotor), koja se bavi trgovinom, prodajom robe na veliko i malo.

Rješenje o suspenziji dobila je mjesec i po dana prije isteka ugovora o radu, nakon što je, zbog lošeg zdravstvenog stanja a znajući da je trudna, otvorila bolovanje, navodi se u studiji slučaja koje je udruženje "Roditelji" objavilo na sajtu zaposleni.roditelji.me.

Iako je završila visoku školu, N.D. je iz ekonomskih razloga prinuđena da radi na poslovima koji nijesu adekvatni njenoj stručnoj spremi, pa je u ovoj firmi radila na mjestu čistačice.

Zbog toga je smatrala da bi njen odlazak na posao, koji iziskuje rad sa raznim hemikalijama, ugrozio još više njeno zdravstveno stanje, odnosno trudnoću. Iako je obavijestila šefa da joj je otvoreno bolovanje, da je trudna i da će mu dostaviti doznake on joj je kazao da ne može da ide na bolovanje i da će dobiti otkaz.

"Dana 12. oktobra 2012. godine doneseno je Rješenje o privremenom udaljenju zaposlenog (suspenzija), u kom se navodi kao razlog suspenzije, neopravdan propust zaposlenog da u roku od tri dana od dana kada je nastupila privremena spriječenost za rad o tome obavijesti poslodavca", piše u studiji uz objašnjenje da se navedena radnja smatra težom povredom radne obaveze, za koju poslodavac može izreći mjeru prestanka radnog odnosa.

Kršenje prava

Nakon toga N.D. se obratila Inspekciji rada, Područna jedinica Herceg Novi, Inspekciji rada u Podgorici, Udruženju “Roditelji”, pomoćnici ministra rada i socijalnog staranja Vesni Simović, ali su joj se, do objavljivanja studije, pored Udruženja “Roditelji”, javili samo iz Inspekcije rada HN, sa obrazloženjem da se predmet zagubio i da tek treba da stigne u Podgoricu.

Trudnica i majka dojilja imaju pravo da privremeno budu raspoređene na druge poslove ako je to u interesu njenog zdravlja

“U konkretnom slučaju radi se o flagrantnom kršenju ljudskih, ustavnih a samim tim i prava Zakona o radu (zaštite žena za vrijeme trudnoće), a odgovornost države je da ne dozvoli ovakvo kršenje međunarodnih i nacionalnih propisa, te da uskladi pozitivno zakonodavstvo sa Ustavom i ratifikovanim međunarodnim propisima, kako ne bismo imali pravni haos u kom niži pravni propis derogira viši”, zaključuje se u studiji čija je autorka pravnica Marijana Radulović iz Udruženja "Roditelji".

Iz Udruženja "Roditelji", koje je nedavno okončalo projekat Pravno savjetovalište za roditelje u ostvarivanju i informisanju o pravima iz radnog odnosa, ocijenili su da buduće majke nijesu dovoljno upoznate kako sa pravima, tako i sa samim postupkom ostvarivanja svojih prava.

Oni su objasnili da je zakonom predviđeno da trudnica ne smije biti raspoređena da radi u drugom mjestu u odnosu na prebivalište, kao i da poslodavac ne smije odbiti da zaključi ugovor o radu sa trudnicom zbog trudnoće.

Takođe, uz nalaz ljekara, trudnica i majka dojilja imaju pravo da privremeno budu raspoređene na druge poslove ako je to u interesu njenog zdravlja i očuvanja zdravlja djeteta. Ipak, ukoliko poslodavac ne može da obezbijedi takvo radno mjesto, zaposlena ima pravo na odsustvo uz naknadu zarade. Osim toga, zaposlena trudnica ne može raditi duže od punog radnog vremena niti noću.

Moguća zloupotreba

Pravnica u Savjetovalištu, Milica Kadović kazala je "Vijestima" da je, s obzirom na to kako su prava trudnica regulisana, moguća zloupotreba i izbjegavanje njihove primjene. Ona kao primjer navodi pravo da poslodavac ne smije odbiti da zaključi ugovor o radu sa zaposlenom trudnicom zbog toga što je trudna.

“Vrlo se često dešava i da trudnice ostanu bez posla, jer su u najvećem broju slučajeva zaključeni ugovori o radu na određeno vrijeme"

“To je činjenica koja je teško dokaziva, ovdje se misli da će svaki poslodavac lako naći razlog da odbije da zaključi ugovor o radu sa trudnicom ne navodeći trudnoću kao stvarni razlog”, objasnila je ona.

Kadović objašnjava da se trudnice koje su u radnom odnosu najčešće suočavaju sa problemima u dijelu odbijanja poslodavca da zaključe novi ugovor o radu, nakon isteka prethodnog. No, tvrdi da se pritisak vrši i prije trudnoće na zaposlene žene, kako ne bi ostajale trudne, jer uvjek postoji mogućnost da ostanu bez posla.

“Vrlo se često dešava i da trudnice ostanu bez posla, jer su u najvećem broju slučajeva zaključeni ugovori o radu na određeno vrijeme, te im istekom ugovora o radu prestaje radni odnos”, naglasila je ona.

Iako Zakon o radu Crne Gore načelno štiti žene za vrijeme trudnoće, on takođe dozvoljava poslodavcu da zaposlenoj ženi koja se nalazi na trudničkom bolovanju, a zaposlena ja na određeno vrijeme, ne produži ugovor.

“Najčešći pojavni oblici diskriminacije žena su u oblasti rada i zapošljavanja"

Kadović dodaje da, prema iskustvu trudnica koje su se javljale u Savjetovalište, nakon isteka ugovora na određeno vrijeme one ostaju bez posla iako, tvrdi, postoje i veoma rijetki izuzeci kada se trudnici produži ugovor o radu.

Ona je savjetovala da se, u slučaju kršenja njihovih prava na rad, trudnice mogu obratiti Inspekciji rada, redovnim sudovima i, u zavisnosti od vrste povrede, Tužilaštvu.

Trudnice čeka otkaz ili premještaj

Zakon zabranjuje raskid ugovora o radu zbog trudnoće, ali je teško dokazati da je razlog raskida trudnoća kada se zaključuju ugovori na određeno vrijeme.

“Najčešći pojavni oblici diskriminacije žena su u oblasti rada i zapošljavanja. Uočava se da poslodavci najčešće krše prava zaposlenih žena tako što im ne nude nove ugovore o radu na određeno vrijeme kad saznaju za njihovu trudnoću, nezakonito otkazuju ugovore o radu na neodređeno vrijeme i, uopšte, diskriminatorski postupaju prema zaposlenim ženama, koje se, poslije roditeljskog odsustva, vraćaju na posao, tako što ih premještaju na druga radna mjesta”, navodi se u Izvještaju o radu crnogorskog ombudsmana za 2013. godinu.

Trećina diskriminisana na poslu

Projekat pravnog Savjetovališta počeo je u septembru prošle godine i trajao je šest mjeseci, a za to vrijeme Udruženju se obratilo nekoliko stotina žena. U sklopu projekta, koji je podržala američka ambasada u Podgorici, rađena je anketa preko sajta roditelji.me.

Istraživanje je pokazalo i da postoje neki pozitivni primjeri ponašanja poslodavaca

Istraživanje je pokazalo da je trećina zaposlenih u Crnoj Gori diskriminisana na poslu ili prilikom ostvarivanja prava na rad i to zbog trudnoće, činjenice da imaju dijete sa teškoćama u razvoju ili jer su samohrani roditelji.

Takođe, čak 25 odsto roditelja bilo je uznemiravano na poslu zbog statusa roditelja, buduće majke, supruge, samohranog roditelja ili roditelja djeteta sa smetnjama u razvoju.

Istraživanje je pokazalo i da postoje neki pozitivni primjeri ponašanja poslodavaca, ali da ipak čak 95 odsto anketiranih smatra da se nedovoljno poštuju odredbe Zakona o radu i da je to najviše izraženo u privatnom sektoru.

Bonus video: