Konjević: Policija slala BiH podatke o osobama povezanim sa Keljmendijem

Konjević je odgovorio novinarima da uhapšeni biznismen “ne posjeduje crnogorsko državljanstvo”
60 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2013. 14:25h

Crnogorska policija je 24. aprila ove godine poslala kolegama u BiH operativne podatke o 21 osobi, koje su povezane sa uhapšenim kontroverznim biznismenom Naserom Keljmendijem ali nije bila uključena u regionalnu akciju njegovog hapšenja na Kosovu.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević nije želio da otkrije imena osoba čiju provjeru su tražile vlasti u BiH, ali je najavio da će nakon hapšenja Keljmendija u najkraćem roku skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu dostaviti informacije o novim momentima istrage u aferi “Listing”, jer se ime ovog biznismena pominjalo u tom slučaju.

Konjević je na sjednici odbora, gdje se razmatrao izvještaj o radu MUP-a za 2012. godinu godinu, kazao da nakon hapšenja Keljmendija od institucija susjednih zemalja Crnoj Gori nije stizao nijedan zahtjev da se uključi u taj slučaj.

Ministar je odgovarajući na pitanja novinara da li će biti pokrenuta istraga protiv policijskog funkcionera, čije ime se našlo na objavljenom telefonskom listingu Keljmendija, kazao da “komunikacija nije dovoljna za istragu”.

Tokom afere “Listing” krajem 2011. godine na spisku prisluškivanih razgovora Nasera Keljmendija, protiv kojeg crnogorsko tužilaštvo i policija godinama vode istragu zbog pranja novca i šverca narkotika, evidentirana je telefonska komunikacija koju je kosovski narko-bos imao i sa ulcinjskim šefom policije Rudolfom Elezovićem, ali i sa nekim poslanicima, predstavnicima ulcinjske lokalne uprave, visokim funkcionera Agencije za nacionalnu bezbjednost...

Sa Elezovićem je, kako se vidi na objavljenim listinzima, Keljmendi razgovarao u tri navrata, a šef policije iz Ulcinja u njegovom telefonu je bio memorisan kao Dofi i Do El. Elezović tada nije negirao da je imao komunikaciju sa Keljmendijem, pojašnjavajući da je biznismen zvao njega.

Naser Keljmendi uhapšen je u ponedjeljak u Prištini, i to po međunarodnoj potjernici koju je protiv njega u akciji “Lutka” raspisao NCB Interpol iz Sarajeva. Keljmendiju je u četvrtak određen pritvor do 30 dana, a u toku je pravna bitka oko toga da li će predmet iz BiH biti ustupljen kosovskim vlastima ili će se on možda izručiti Sarajevu.

“Ne znam da li je Keljmendi imao ličnu kartu prilikom glasanja na referendumu 2006. godine. To bih morao da provjerim”, kazao je Konjević

Nakon hapšenja Keljmendija saopšteno je da je on ima bosansko ali ne i da li ima i kosovsko državljanstvo. Ministar Konjević je odgovorio novinarima da uhapšeni biznismen “ne posjeduje crnogorsko državljanstvo”.

“Ne znam da li je imao ličnu kartu prilikom glasanja na referendumu 2006. godine. To bih morao da provjerim”, kazao je Konjević.

On je kazao da popisivanje imovine Keljmendija nije u nadležnosti MUP-a već drugih organa, a članove odbora je podsjetio i da je Uprava policije 2010. godine podnosila krivične prijave protiv Keljmendija, njemu bliskih osoba i službenika MUP-a zbog izdavanja lažnih isprava.

Galerija

Bonus video: