Uništene prostorije Udruženja anonimnih narkomana

"Ovaj čin je potvrda da se prema osobama oboljelim od ove bolesti stvara negativna klima koja se ispoljava kroz zaziranje, odbacivanje, obilježavanje i osudu, pa čak i kada se izliječe"
89 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2013. 15:50h

Prostorije Udruženja anonimnih narkomana (Narcotics Anonimus - NA) potpuno su uništene 2. maja, kada su za sada nepoznate osobe pokidale rešetke sa prozora, uništile inventar i životinjskim izmetom prekrili zidove.

Jedan od članova Udruženja Ljubiša Bošković kazao je "Vijestima" da to nije prvi incident i da je krajem aprila pretučen vlasnik prostorija.

Direktor NVO 4 Life Saša Mijović uputio je javni poziv ministru unutrašnjih poslova, Rašku Konjeviću da,kako je ocijenio, vandalski čin i nasilje koje su nepoznate osobe počinile nad tri člana "Anonimnih narkomana", i prebijanje vlasnika prostorije u kojoj udruženje funkcioniše, javno osudi i hitno naredi sprovođenje istrage kako bi se otkrili i procesuirali počinioci tog nedjela.

"Ovaj vandalski čin, nažalost, još jednom pokazuje da su zavisnici od droga jedna od najdiskriminisanijih grupa. Što je još strašnije i što nas još više zabrinjava je očigledno činjenica da u našem društvu postoje pojedinci koji se iskazivanjem svoje netrpeljivositi i prezira prema ovoj kategoriji ne zaustavljaju samo na verbalnom, već su spremni primijeniti fizičko zlostavljanje", piše u pismu koje je Mijović uputio Konjeviću.

On je istakao da su u ovom slučaju posebno značajna tri elementa - što su napadnute i zlostavljane osobe koje su pristale na liječenje od zavisnosti, što je pretučen vlasnik prostorija u kojima oni borave, i što se čin desio neposredno pred proslavu Dana pobjede nad fašizmom.

"Ovaj čin je potvrda da ono na šta NVO 4 Life već duže vrijeme ukazuje, a to je, da se prema osobama oboljelim od ove bolesti stvara negativna klima koja se ispoljava kroz zaziranje, odbacivanje, obilježavanje i osudu, pa čak i kada se izliječe. Na taj način on izrasta u mrskog neprijatelja prema kome su sva represivna sredstva dozvoljena i opravdana, a pravo na posao, zasnivanje porodice, prijatelje zauvijek onemogućeni i zabranjeni. Takođe, ovo pokazuje da je zavisnicima od droga lakše izboriti se sa samom bolešću nego sa povratkom u društvo koje ih ne želi i koje ih se odreklo, društvo koje im ne želi dati novu šansu", napisao je Mijović.

Galerija

Bonus video: