Otpravnici griješili, ali nijesu krivi za nesreću

Komisija ŽICG završila postupak protiv svojih radnika zbog sudara vozova kod Mojkovca
80 pregleda 7 komentar(a)
Mijatovo kolo željeznička nesreća, Foto: Savo Prelević
Mijatovo kolo željeznička nesreća, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.05.2013. 06:58h

Disciplinska komisija Željezničke infrastrukture (ŽICG) tokom postupka protiv otpravnika vozova Nova Rosića (46) i Goluba Dulovića (41) utvrdila je da su napravili propuste u radu, ali da nijesu uzrokovali željezničku nesreću, u kojoj su poginuli poginuli inženjer iz Novog Sada Ranko Kašiković (53) i Goran Gavrić (55), iz Gajdobre, a povrijeđena 43 putnika u vozu na liniji Bar - Bijelo Polje.

Do nesreće je došlo kada je u tunelu Rudnica kod Mojkovca 13. novembra prošle godine lokalni voz naletio na dresinu firme ŽGOP, na kojoj su bili Kašiković i Gavrić,

Rosić i Dulović bili su otpravnici vozova na stanicama u Mojkovcu i Mijatovom kolu kada se dogodila nesreća.

Portparolka ŽICG Mirjana Vujović rekla je “Vijestima” da je ustanovljeno da otpravnici vozova nijesu komunicirali tzv „ov vodovima“, odnosno telefonima koji se snimaju, već mobilnim telefonima.

"Dulović, koji je bio na stanici u Mijatovom kolu, nije javio otpravniku vozova u Mojkovcu vrijeme odlaska radnog voza, niti je o tome vodio telefonski dnevnik. Rosić nije ispostavio nalog, to jest dio pisane komunikacije koja prati telefonski poziv i koja je obavezna", rekla je Vujović, napominjući da propusti koje su napravili otpravnici vozova nijesu mogli doprinijeti nesreći ili je uzrokovati.

Zbog propusta koje su napravili otpravnici vozova kažnjeni su skidanjem po 20 procenata od ličnog dohodka u trajanju od tri mjeseca.

Disciplinski postupak vođen je i protiv Jutriše Vujičića i Slaviše Popovića, članova neposrednog nadzornog organa za građevinske poslove, zaposlenih na poslovima šefova pružnih dionica Bijelo Polje i Mojkovac.

“Zaposleni su oslobođeni odgovornosti, jer je njihova nadležnost kontrola izvedenih radova na pruzi, u građevinskom smislu. Budući da tehnička neispravnost pruge nije uzrok vanrednog događaja, nijesu proglašeni krivim”, kazala je Vujović.

“Nijesam još dobio odluku, a ukoliko je tačno to što ste mi kazali, naravno da nijesam zadovoljan. Ni na jedan način nijesam napravio propuste u radu”, kazao je Rosić.

Protiv njega i njegovog kolege vodi se i krivični postupak u bjelopoljskom sudu, koji će biti nastavljen 20. maja saslušanjem svjedoka. Optužen je i rukovodilac novosadske firme ŽGOP, državljanin Srbije Veljko Marković. Trojica optuženih od kojih je jedino Marković u pritvoru, negirali su u bjelopoljskom sudu svoju krivicu.

Oni su, iznoseći svoju odbranu, tvrdili da nijesu kršili propise kojima se reguliše bezbjednost saobraćaja na željeznici. Otpravnici vozova iznijeli su i da su postupali u skladu sa svojim ovlašćenjima, koja su, kako su kazali, obavili po pravilima službe.

Bonus video: