Jurgen Ejbol: U nekim oblastima Crna Gora liči na diktaturu

Čelnik danskog dnevnika „Politiken” povodom pritisaka vlasti na nezavisne medije u Crnoj Gori
3 komentar(a)
Jurgen Ejbol, Foto: Luka Zeković
Jurgen Ejbol, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.05.2013. 16:18h

Ako Crna Gora želi da postane članica Evropske unije, a želi, moraće, prije svega, da zatvori državnu novinu, jer joj neće biti dozvoljeno da ima državni list, poručio je jedan od najpoznatijih danskih novinara i predsjednik borda direktora izdavača najuticajnijeg danskog dnevnika “Politiken” Jurgen Ejbol.

On je, u razgovoru za TV Vijesti, poručio da predsjednik Vlade Milo Đukanović mora biti svjestan da Brisel neće dozvoliti postojanje državnih, niti pritisak na nezavisne medije.

“Vlada bi morala da ruke drži dalje od medija. Pritisak kojem Vlada izlaže slobodne medije je strašan i u pojedinim oblastima Crna Gora može biti upoređena sa nekim od najgorih diktatura u svijetu”, ocijenio je Ejbol.

Kao primjere je pomenuo favorizovanje provladinih medija prilikom oglašavanja državnih organa, pritisak na TV Vijesti, kao i Vladinu pomoć državnoj novini, što nije praksa u razvijenim zemljama.

Takav način rada nije dozvoljen u Evropskoj uniji, i, kako je kazao, bez slobodnih medija Crna Gora neće moći u evropsku zajednicu.

“Đukanović i Vlada treba da promijene stav za 100 odsto ako žele da budu u EU, i o tome nema razgovora”, poručio je on.

Upoređujući medije u Crnoj Gori sa danskim, on je kazao da se tamošnja Vlada nikad ne bi upustila u borbu protiv slobodnih medija.

“Štampa u Danskoj je potpuno slobodna i ako bi političari željeli da bilo šta intervenišu u medijima, završili bi na sudu”, kazao je on.

On je rekao da je EU veoma svjesna slobode ljudi, slobode govora i slobode medija: “To će biti jedan od najvećih problema koje mora riješiti gospodin Đukanović i to neće biti shvaćeno olako u Briselu. Moraće doći do velike promjene u Crnoj Gori”.

On je napomenuo da on i kompanija čiji je direktor, a koja štampa tri najveća lista u Danskoj, podržava TV Vijesti i dnevni list “Vijesti”.

“Bio sam ovdje već jednom i obavijestićemo direktno dansku Vladu i gospodina Štefana Filea, komesara za proširenje, tako da bi gospodin Đukanović trebalo da bude svjestan da ćemo budno pratiti svaki korak ove Vlade”, ocijenio je on.

Ejbol je rekao da će Brisel ozbiljno pratiti stanje u Crnoj Gori, kada je riječ o slobodi medija, posebno nakon “fijaska” sa Bugarskom i Rumunijom.

“Gospodin Đukanović i Vlada bi trebalo da budu svjesni da će sloboda štampe biti jedno od najvažnijih pitanja koje mora biti riješeno. Moja Vlada i novine koje ja predstavljam će podržati slobodne medije u Crnoj Gori kako bi bili sigurni da mogu da rade”, istakao je čelni čovjek “Politikena”

Bez slobodnih medija Crna Gora neće moći u evropsku zajednicu. Đukanović i Vlada treba da promijene stav za 100 odsto ako žele da budu u EU, i o tome nema razgovora, rekao je Ejbol.

Bonus video: