HRA podržala zahtjev Udruženja Roditelji: Ne diskriminišite trudnice

“Usvajanje predloženog rješenja značilo bi kažnjavanje posebno visoko obrazovanih žena"
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2013. 17:17h

Akcija za ljudska prava (HRA) podržala je zahtjev Udruženja Roditelji da se odustane od rješenja iz Vladinog Predloga zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, koje omogućava da se naknada za vrijeme porodiljskog, odnosno roditeljskog odsustva poslodavcu refundira samo do iznosa prosječne zarade u državi.

“Protestujemo i zato što je iz Predloga zakona izostavljena garancija koja postoji u važećem zakonu da visina naknade zarade za vrijeme porodiljskog, odnosno roditeljskog odsustva ne može biti niža od najniže cijene rada”, ukazali su iz HRA.

Iz te organizacije su takođe nova rješenja ocijenili diskriminatornim, protivnim Zakonu o zaštiti od diskriminacije, Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, Zakonu o radu, Ustavu Crne Gore i međunarodnom standardu zabrane diskriminacije.

“Usvajanje predloženog rješenja značilo bi kažnjavanje posebno visoko obrazovanih žena (koje zarađuju više od prosječne zarade u državi) zbog odluke da rode i odu na zasluženo porodiljsko odsustvo. Rješenja su po sebi diskriminatorna, a posebno bi bile dalekosežne njihove posljedice u vidu podsticanja na diskriminaciju svih žena prilikom zapošljavanja”, kazali su iz HRA.

Ukazali su da se zloupotrebe u vidu fiktivnog zapošljavanja trudnica moraju spriječavati i kažnjavati na drugi način, i to aktivnošću inspekcijskih i drugih državnih službi, a ne kršenjem ljudskih prava ogromnog broja građanki i građana.

“Neefikasan rad inspekcijskih službi ne smije se prikrivati kršenjem ljudskih prava. Apelujemo na Vladu da povuče ove predloge, odnosno na sve poslanike i poslanice da na njih amandmanski djeluju”, poručili su iz HRA.

Bonus video: