Mirno more

Na "Jadranovom" putovanju za Italiju i studenti Fakulteta za pomorstvo

U Bariju će “Jadran” biti otvoren i za posjetu građana a povratak u Kotor se očekuje u subotu, oko 19 sati
106 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2013. 12:46h

Školski brod Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjak „Jadran“, isplovio je danas iz luke Tivat na svoje 22. po redu međunarodno krstarenje, pod komandom poručnika bojnog broda Gorana Pajovića.

Na brodu je, osim posade, i 49 studenata i 6 profesora Fakulteta za pomorstvo iz Kotora, kojima će predstojeća trodnevna plovidba vodama Jadranskog mora biti prilika za praktičnu obuku i usavršavanje iz predmeta navigacija, mašinstvo i iz savladavanje praktičnih pomoračkih vještina.

Najstariji oficir na krstarenju je načelnik odjeljenja za operativne poslove u Komandi Mornarice, kapetan korvete Predrag Supić. Na brodu su najbolji studenti druge i treće godine studija sa smjerova nautika, brodomašinstvo i pomorske nauke, među kojima ima i pripadnica ljepšeg pola.

„Jadran“ i ukupno 104 ukrcanih ljudi na brodu danas su iz Tivta ispratili komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković i dekan Fakulteta za pomorstvo, prof.dr. Danilo Nikolić.

Podsjećajući da „Jadran“ ove godine obilježava važan jubilej – 80. godišnjicu službe, Vuković je naglasio da je njegovo trodnevno krsternje za Italiju posljednje koje će taj brod realizovati u aktuelnoj tehničkoj konfiguraciji, jer mu na jesen predstoji generalni remont sa zamjenom velikog broja mašina, uređaja i sklopova.

Posada „Jadrana“ i rukovodstvo MCG inače, proteklih desetak dana uložili su maksimum napora da srede i za predstojeći odlazak u inostranstvo uljepšaju stari jedrenjak, pa je „Jadran“ prefarban, u snasti mu je zamijenjeno dosta vrza i konopa, kako bi brod ostavio što bolji utisak u luci Bari gdje će ga, pored ostalih, obići i predstavnici Ratne mornarice Italije.

Sa svečanog ispraćaja na put

„Jedan od osnovnih zadataka svakog ratnog broda, a 'Jadran' jeste ratni brod, je da u stranim vodama pokaže zastavu države kojoj pripada. Svaki ratni brod je na taj način, pravi ambasador države, pa ćete tako i vi biti svojevrsni reprezenti svoje države u Italiji. To je velika čast i ja od svih vas, a naročito od posade broda, očekujem da dostojno predstavite državu, vojsku i mornaricu kojoj pripadate“, istakao je komandant MCG kapetan bojnog broda Darko Vuković.

On je istakao uspješnu saradnju Ministarstva odbrane i Fakulteta za pomorstvo Kotor u praktičnoj obuci studenata na „Jadranu“ a koji već osam decenija služi kao svojevrsna ploveća učionica.

„Morate biti ponosni na to što vam se pružila prilika da budete dio ovog značajnog događaja koji danas sa Mornaricom organizujemo. Vi na brodu predstavljate Fakultet, a u vodama i na kopnu Italije predstavljate svoju zemlju Crnu Goru što je velika čast i to morate vrlo ozbiljno i savjesno shvatiti i u skladu sa tim se ponašati. U vašem interesu i vaša obaveza je da date svoj puni doprinos plovidbi, da poštujete i slušate svoje pretpostavljene, da date sve od sebe, da učite i naučite sve ono što vam se ovom prilikom pruža. Nadam se da će ova plovidba učvrstiti uvjerenje da ste se opredjelili za pravi životni poziv, poziv pomorca koji će te, nadam se, uspješno obavljati na našim i svjetskim morima”, poručio je studentima dekan Fakulteta za pomorstvo, dr Danilo Nikolić.

“Jadran” je iz Tivta krenuo prema 120 milja udaljenoj italijanskoj luci Barleta, ali u nju neće uplovljavati, već će paralelno sa italijsnkom obalom nastaviti jugoistočno do Barija. U toj luci “Jadran”, posada i studenti će učestvovati u proslavi Dana Svetog Nikole, zaštitnika Barija ali i pomoraca uopšte, a brod će biti otvoren i za građane.

Povratak “Jadrana” u luku Kotor očekuje se u subotu 11. maja oko 19 časova, nakon pređenih skoro 400 milja vodama južnog Jadrana.

Galerija

Preporučujemo za Vas