Na Solani uskoro prvi ptići flamingosa

“Flamingosi se nalaze na Aneksu I Ptičje direktive i predstavljaju vrstu od posebnog značaja za zaštitu u Evropskoj uniji"
120 pregleda 7 komentar(a)
flamingosi, Solana, Foto: Centar za zaštitu i proučavanje ptica
flamingosi, Solana, Foto: Centar za zaštitu i proučavanje ptica
Ažurirano: 08.05.2013. 13:51h

Centar za zaštitu i proučavanje ptica, u sklopu redovnog monitoringa na području ulcinjske Solane, registrovao je fascinantnu pojavu - jato flamingosa od preko 960 jedinki od kojih je minimum desetak parova gradilo kupe za gniježđenje, saopšteno je juče iz tog centra.

Navodeći da je početak njihovog gniježđenja u Crnoj Gori veoma značajan, kako za zaštitu te vrste, tako i sa aspekta ekoturizma-razvoja posmatranja ptica, iz centra su podsjetili da su prošle godine, uz finansijsku podršku njemačke organizacije “Euronatur”, realizovali akciju pravljenja vještačkih kupa za njihovo gniježđenje.

“Ali, nedostatak mira i sigurnosti na ovom području doveo je do toga da se od fascinantnog broja od 450 flamingosa zabilježenog u novembru 2011, mogao vidjeti neznatan broj jedinki ove vrste koji su koristili Solanu kao prostor za odmor i hranjenje tokom preleta. Međutim, redovne aktivnosti tima i volontera centra na monitoringu krivolovnih aktivnosti, potpomognute od 'Euronatura', kao i 10 godina rada centra na stvaranju uslova za omogućavanje uspješnog gniježđenja ove vrste na području ulcinjske Solane, imale su za rezultat suzbijanje krivolova na najmanju moguću mjeru. Omogućile su i siguran i miran boravak flamingosa na području Solane što je rezultiralo povećanjem broja jedinki ove vrste u posljednjim mjesecima, kao i nedavne pripremne aktivnosti za početak, nadamo se, uspješnog gniježđenja koji će doprinijeti da se područje ulcinjske Solane upiše u svjetski atlas lokaliteta za gniježđenje flamingosa na Mediteranu”, piše u saopštenju Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Centar je, kako se dodaje, “očitavanjem prstena ustanovio da najveći broj flamingosa koji posjećuje to područje dolazi iz Italije i Turske”.

“Flamingosi se nalaze na Aneksu I Ptičje direktive i predstavljaju vrstu od posebnog značaja za zaštitu u Evropskoj uniji. Budućnost i opstanak flamingosa na ulcinjskoj Solani zavisi upravo od nas, tako da apelujemo na širu javnost i eventualne posjetioce Solane da prisustvom ne uznemiravaju flamingose u veoma kritičnom periodu dok su na gnijezdima, kao i da im se ne približavaju na razdaljini manjoj od 500 metara”, poručili su iz centra.

Bonus video: