Budva na pragu sezone: Novim zakonom utišavaju muziku

Jedan od najvećih problema na koji godinama ukazuju turisti i mještani još nije normativno riješen
133 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2013. 13:57h

Rješenje problema buke iz ugostiteljskih lokala, koja najviše teroriše stanovnike metropole turizma u jeku sezone, posebno užeg gradskog jezgra i Starog grada, i dalje se ne nazire, jer ne postoji zakonski okvir.

Upravo je buka bila jedan od najvećih problema na koji su mnogo više od turista ukazivali mještani.

I dok iz budvanske Komunalne policije upozoravaju da problem buke nije zakonski definisan, zbog čega je i njihova efikasnost ograničena, iz Ministarstva turizma obećavaju da će do početka sezone biti donijet zakon o komunalnim djelatnostima, kojim je obuhvaćeno i suzbijanje buke.

“Jedna od aktivnosti na stvaranju potrebnih pretpostavki za nesmetano odvijanje sezone je svakako i prevazilaženje problema buke. Uprava za inspekcijski nadzor i opštinske komunalne policije su najavile i već otpočele sa intenzivnijim kontrolama. Postojeći zakonski okvir nije na sveobuhvatan način definisao pitanje buke iz ugostiteljskih objekata, tako da smo kroz zakon o komunalnim djelatnostima, koji je u skupštinskoj proceduri, predložili rješenja čijom implementacijom će pitanje buke biti prevaziđeno”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva turizma.

Činjenica da ulaskom u špic ljeta Budva postaje velika diskoteka na otvorenom, budvanska Komunalna policija i njene kolege iz uprave, imaće i dalje svezane ruke dok zakon ne bude donijet.

„Buka je konstantan problem i jedan od prioriteta našeg djelovanja ovog ljeta. Nažalost, taj dio još nije normativno riješen do kraja. Dobili smo obećanje od Ministarstva turizma, ali to se još nije riješilo. Dogovorili smo sa kolegama iz uprava policije i inspekcijskih poslova da probamo da taj problem riješimo, tako što ćemo konstantno kontrolisati ugostiteljske objekte koji 'proizvode' buku. Stalnim kontrolama ćemo djelovati, ali nemamo mogućnost da mjerimo jačinu zvuka. Mi smo u najgoroj situaciji, jer jednostavno intervenišemo onda kada čujemo da je negdje buka. Nažalost, bilo je dogovoreno da se na uređajima u lokalima ugrađuju limiteri zvuka, koji bi bili pečaćeni, i da se na taj način proba doskočiti ovom problemu. Međutim, to je zakonska nadležnost, a ne nadležnost Komunalne policije“, kazao je načelnik Slavko Đukanović.

Kao jedna od sankcija, dodao je on, biće i oduzimanje dozvole ugostiteljskim lokalima koji emituju glasnu muziku.

„Zato i apelujem na sve ugostitelje da ove sezone budemo partneri i zaista pokušamo da sve negativne pojave koje su se dešavale u prošlosti zauvijek riješimo“, zaključio je Đukanović.

Kao jedna od sankcija biće i oduzimanje dozvole ugostiteljskim lokalima koji emituju glasnu muziku

Dozvole na svakih petnaest dana

Opština će i ove godine, u skladu sa dijeljenjem grada po akustičnim zonama, izdavati ugosteljima odobrenja za rad nakon ponoći, i to do jedan sat. Odlukom se prošle godine izašlo u susret ugostiteljima, jer je zakonom predviđeno da rad lokala bude do ponoći.

Međutim, Opština će privremene dozvole za produženje rada, a time i emitovanje muzike, izdavati na oročenih 15 dana. Đukanović je kazao da dva negativna inspekcijska nalaza automatski oduzimaju dozvolu, a time se i pečati lokal.

Mitrović: Buka vodi u depresiju

„Uslovi u kojima živi stanovništvo Starog grada Budve nijesu samo ugrožavajući po njihovo fizičko i mentalno zdravlje i ne tiču se samo njihovog biološkog opstajanja, već su u humanom smislu ispod svakog ljudskog dostojanstva”, ocijenila je ranije u razgovoru za “Vijesti“ neuropsihijatar dr Dubravka Mitrović, članica Nacionalne komisije za mentalno zdravlje.

Ona je upozorila da je dovoljno da čovjek bude 40 sati sedmično izložen buci većoj od 80 decibela, pa da mu sluh oslabi. “Hronično osjećanje bespomoćnosti koje se razvija kada ne možete da se izborite sa bukom kojoj ste kontinuirano i nasilno izloženi može da dovede i do depresivnih reakcija.

Za zdrav život, za regeneraciju i osježavanje svih bioloških funkcija, prije svega, nervnih ćelija potrebno je od šest do osam sati spavanja. Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, miran san vam obezbjeđuje život u 'mirnoj ulici' u kojoj buka ne prelazi 40 decibela”, kazala je Mitrovićeva.

Ljudski razgovor je, dodala je ona, jačine oko 35 decibela. “Uz to, ako se zna da su granične, zakonom dozvoljene vrijednosti buke u Budvi za otvorene prostore 60 danju, a 50 decibela noću, dok su za područje Starog grada, kao kulturno-istorijskog lokaliteta na otvorenom 50 danju, a 40 decibela noću, onda je jasno da je u noćnim satima buka na šankovima i otvorenim diskotekama od 100 decibela dvostruko viša nego što to zakon dozvoljava”, rekla je Mitrovićeva.

Galerija

Bonus video: