Jevrejska zajednica: Protest zbog govora mržnje

Portal "Vijesti online" se izvinjava Jevrejskoj zajednici Crne Gore zbog objave komentara
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2013. 17:38h

Jevrejska zajednica Crne Gore reagovala je na komentare objavljene na portalu "Vijesti" u članku: "Sirija: Napad Izraela je objava rata".

Reagovanje prenosimo integralno:

"Dana 5. Maja 2013. godine Vaš portal Vijesti objavio je članak o Izraelskom bombardovanju lokacija u Siriji. Prirodno je da portali služe za razmjenu informacija i mišljenja tj komentara čitalaca na objavljene članke. Normalno je da postoje različita mišljenja i naravno portali to i objavljuju.

No nije prirodno i nije prvi put na Vašem portal da se bilo koje pominjanje države Izrael u bilo kom kontekstu koristi za bujicu divljačkih, fašističkih, antisemitskih i brutalnih ispada na Jevrejski narod bilo gdje on živjeo u svijetu a da to skoro nikada nije u funkciji objavljenog članka.

Dosadašnji takvi ispadi bili su rešavani na nivou razgovora sa vašim urednicima i obećanjima da se to više neće ponoviti.Ovaj put je to divljanje dovelo i do revizije Holokausta, što je najnoviji oblik fašizma i antisemitizma, uz naravno povezivanje Jevreja sa Hristovom smrću kao i pozivom na uništenje i istrebljenje Jevreja.

Ovaj put portali Obraza, Šturm Fronta i 1389 mogli bi da se postide pred Vašim portalom. Stvar je s tim gora da je Vaš portal najčitaniji portal u Crnoj Gori. Takođe shodno Vašim obavezama mora da ima administratore koji ovakve natpise moraju da spriječe a da ne govorimo o tome da ih ostave cijeli dan da stoje na portalu kao što je bilo u ovom slučaju.Imali smo dosta razumijevanja i na ranije slične huliganske ispade, ali ovaj put, ne želimo da ga imamo.

Stoga zahtijevamo da u roku od 24h objavite na portalu kao i u štampanom mediju Vijesti, kome portal pripada, vidljivo izvinjenje ,rezignaciju i ovo pismo.Ako ne dođe do objave izvinjenja Jevrejska zajedica Crne Gore će preduzeti sve zakonske mjere protiv Vašeg lista čiji je i portal dio kako bi dobili satisfakciju i kako se ovakvi slučajevi ne bi više ponovili", navodi se u reagovanju Jaše

Portal "Vijesti online" se izvinjava Jevrejskoj zajednici Crne Gore zbog objave tri komentara u kojima se poriče Holokaust, koji sadrže elemente govora mržnje, poziv na nasilje, i imaju elemente fašizma i antisemitizma. Sporni komentari su obrisani čim su primijećeni od strane administratora.

Bonus video: