Vrhovni sud: Dokazano je da je Đekaj kriminalac

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda, Đekaj je zbog šverca droge i stvaranja kriminalne organizacije, osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina
0 komentar(a)
Djekaj_1, Foto: Upravapolicije.me
Djekaj_1, Foto: Upravapolicije.me
Ažurirano: 03.05.2013. 17:37h

Vrhovni sud odbio je kao neosnovanu žalbu branioca albanskog državljanina Agostina Đekaja, na rješenje Vrhovnog državnog tužilaštva o predlogu za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti, jer je, kako se navodi, nesumnjivo utvrđeno da je pripadnik kriminalne organizacije koja se u međunarodnim razmjerama bavila prodajom droge.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda, Đekaj je zbog šverca droge i stvaranja kriminalne organizacije, osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Vrhovni sud je ocijenio da su u Tužilaštvu pravilno postupili, kada su utvrdili da su neosnovani navodi predloga za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti da prema okrivljenom Đekaju nije moglo biti primijenjeno krivično zakonodavstvo, s obzirom na to da je državljanin Albanije i da je djela izvršio u Albaniji.

“U postupku je nesumnjivo utvrđeno da je okrivljeni pripadnik kriminalne organizacije, čija djelatnost je planirana i izvršavana u međunarodnim razmjerama, na prostoru više država - Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, sa unaprijed određenim zadacima i ulogama, koje je kao pripadnik izvršavao, o čemu su u prvostepenoj presudi Višeg suda dati uvjerljivi razlozi, a koje je prihvatio Apelacioni sud”, piše u odluci.

Dodaje se da u postupku donošenja rješenja, kao ni u samom rješenju, nijesu učinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka Zakonika o krivičnom postupku, jer je Vrhovno državno tužlaštvo ocijenilo sve važne navode iz predloga za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti i za takvu ocjenu u svom rješenju dalo jasne i uvjerljive razloge.

“Na osnovu izvedenih dokaza, Viši sud je nesumnjivo utvrdio sve važne činjenice koje su od značaja za utvrđivanje postojanja krivičnih djela i na takvo utvrđeno činjenično stanje pravilno primijenio Krivični zakonik, kada je okrivljenog oglasio krivim za stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, tako da nije osnovan žalbeni navod da je nižestepenim presudama povrijeđen Krivični zakonik na štetu okrivljenog”, navodi se u odluci Vrhovnog suda.

Uvažavajući žalbu specijalnog tužioca za suzbijanje organizovanog kriminala, Apelacioni sud je preinačio presudu Višeg suda, tako da je optuženog Jova V. Golubovića osudio na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora za šverc droge i stvaranje kriminalne organizacije.

Anto B. Marković iz Tuzle i Branislav M. Kopitović iz Cetinja, osuđeni su na po godinu i četiri mjeseca zatvora zbog stvaranja kriminalne organizacije.

Bonus video: