Čestitka novinarima za Dan slobode medija

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) pozvali vlasnike medija da, u mjeri mogućeg, poboljšaju profesionalni i ekonomski status novinara
2 komentar(a)
novine, Foto: Arhiva "Vijesti"
novine, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.05.2013. 11:11h

Sloboda medija je osnov da građani budu potpuno i objektivno informisani, ocijenili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) i pozvali vlasnike medija da, u mjeri mogućeg, poboljšaju profesionalni i ekonomski status novinara.

CGO je čestitao svim novinarkama i medijskim kućama Međunarodni Dan slobode medija, koji se obilježava 3. maja, i ohrabrio ih da istraju u svojoj misiji u kojoj se "svakodnevno suočavaju sa prijetnjama njihovoj nezavisnosti, profesionalnosti, a ponekad, nažalost, i bezbjednosti".

"Sloboda medija mora biti neotuđiva i predstavlja osnov da građani i građanke budu potpuno i objektivno informisani o pitanjima od javnog značaja. Međutim, svjedoci smo da su novinarke i novinari nezaštićeni, te su često i predmet napada", poručio je Damir Nikočević iz CGO.

Kako je naveo u saopštenju, neriješeni napadi i ubistva novinara opomena su državnim institucijama koje sve slučajeve ugrožavanja bezbijednosti moraju do kraja procesuirati, ali i pojedincima koji, dodao je, nerijetko zanemaruju značaj koji predstavnici sedme sile imaju u društvu.

"CGO poziva vlasnike medija da, u mjeri mogućeg, poboljšaju profesionalni i ekonomski status novinara i novinarki koji nije na adekvatnom nivou. U tom kontekstu, CGO pozdravlja nedavno sindikalno organizovanje medija koje ima za cilj očuvanje njihovog ličnog integriteta", kaže se u saopštenju.

Nikočević je naveo da su profesionalna hrabrost, odgovornost za javnu riječ, poštovanje novinarskih etičkih kodeksa od izuzetnog značaja za razvoj slobode medija u Crnoj Gori.

"Stoga je podjednako važno da sama medijska zajednica izgradi samoregulatorne mehanizme koji će je učiniti kvalitetnijom, profesionalnijom i posvećenijom javnom interesu".

Istraživanja CGO, dodaje on, ukazuju na diskriminatoran odnos Vlade prema kritički orijentisanim medijima, kad je riječ u ulaganjima iz Budžeta i to, ocijenio je, mora da se mijenja.

"Državni organi i donosioci odluka svoj demokratski kapacitet moraju dokazivati i kroz otvorenost prema različitim i kritičkim stavovima, a budžetska sredstva trošiti na osnovu jasnih i svima razumljivih kriterijuma poput povjerenja u medije, procjene čitanosti/gledanosti, kao i cjenovnika oglasnog prostora u odnosu na prethodne dvije kategorije", naveo je Nikočević u saopštenju.

CGO, kako je poručeno iz te organizacije, ostaje partner svim medijskim kućama, ocjenjujući da bez slobodnih novinara i medija nije moguće ni kvalitetno demokratizovati i evropeizirati crnogorsko društvo.

Bonus video: