Fridom haus: Crna Gora medijski djelimično slobodna

Crna Gora dijeli poziciju zajedno sa Mađarskom i Srbijom. Slovenija, na 40. mjestu, jedina je zemlja regiona koja je ocijenjena kao slobodna
14 komentar(a)
novine, Foto: Luka Zeković
novine, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.05.2013. 20:21h

Crna Gora je u novom izvještaju organizacije Fridom haus o slobodi medija zauzela 74. poziciju i nalazi se u grupi djelimično slobodnih zemalja.

Crna Gora je u odnosu na prošlogodišnji izvještaj napredovala za jednu poziciju, ali je ostala u istoj grupi.

Crna Gora dijeli poziciju zajedno sa Mađarskom i Srbijom. Slovenija, na 40. mjestu, jedina je zemlja regiona koja je ocijenjena kao slobodna.

Bugarska je na 77. mjestu, Hrvatska na 81, Grčka na 83, Rumunija 86, a Albanija, Bosna i Hercegovina i Kosovo na 96. mjestu.

Posljednje, 196. mjesto, dijele Sjeverna Koreja i Turkmenistan

U svijetu je tokom protekle godine zabilježen pad medijske slobode, a procenat svjetske populacije koji živi u zemaljama s potpuno slobodnim medijima opao je na najniži nivo u posljednjih 16 godina, ocijenjeno je u izvještaju Fridom haus.

Na to su najviše uticali kriza u Maliju, situacija u Grčkoj i veća medijska kontrola u zemljama Latinske Amerike, navodi se u ovogodišnjem izvještaju koji je objavljen.

Zemlje sa najvećom slobodom medija su Norveška i Švedska, koje dijele prvo mjesto, zatim Belgija, Finska i Holandija. Među prvih 10 najslobodnijih su Danska, Luksemburg, Švajcarska, Andora, Island i Lihtenštajn.

Među državama sa slobodnim medijima su Njemačka, Portugal (19), SAD (23), Češka (27), Australija, Austrija, Ujedinjeno Kraljevstvo (31), Francuska, Slovačka (35), Španija (52).

Italija se, kao djelimično slobodna, našla na 68. mjestu, dok su među državama sa neslobodnim medijima Rusija (176), Kina (179) i Bjelorusija (193).

Posljednje, 196. mjesto, dijele Sjeverna Koreja i Turkmenistan.

Stepen slobode medija i dalje je najniži u regionu Evroazije, gdje se nalazi tri od osam najlošije rangiranih zemalja - Bjelorusija, Uzbekistan i Turkmenistan

Manje od 14 odsto svjetskog stanovništva živi u zemljama sa slobodnim medijima, što je pola procenta manje nego prethodne godine, i najnizzi nivo od 1996.

Djelimično slobodne medije ima 43 odsto stanovništva, a isto toliko živi u okruženju bez medijske slobode, što je 2,5 odsto više nego ranije. Na taj procenat u znatnoj mjeri utiče status Kine kao neslobodne, i Indije kao djelimično slobodne zemlje, pošto u njima živi više od trećine svjetskog stanovništva.

Kada je riječ o regionu centralne i istočne Evrope i Evroazije, sedam zemalja imaju potpuno slobodne medije, 13 djelimično, dok mediji u devet država nisu slobodni, navodi se u izvještaju.

Fridom haus je nevladina organizacija osnovana 1941. godine koja istražuje i promoviše demokratiju, političke slobode i ljudska prava

Negativni ekonomski tokovi uticali su na blag pad prosječne situacije u regionu.

Stepen slobode medija i dalje je najniži u regionu Evroazije, gdje se nalazi tri od osam najlošije rangiranih zemalja - Bjelorusija, Uzbekistan i Turkmenistan.

U izvještaju se ističe da medijsko okruženje u Rusiji karakteriše povodljivo pravosuđe u procesima protiv nezavisnih novinara, nekažnjavanje fizičkog uznemiravanja i ubistava novinara, državna kontrola ili uticaj na skoro sve tradicionalne medije.

U Latinskoj Americi, broj zemalja sa neslobodnim medijima je najveći od 1989. pošto Ekvador i Paragvaj nisu više u grupi djelimično slobodnih zemalja.

Fridom haus je nevladina organizacija osnovana 1941. godine koja istražuje i promoviše demokratiju, političke slobode i ljudska prava.

Bonus video: