Kruzeri (ne)će moći oko Gospe od Škrpjela i Svetog Đorđa

Lučka kapetanija Kotor lani je, zbog bezbjednosti, zabranila svim putničkim brodovima da naprave krug oko Gospe od Škrpjela i Svetog Đorđa
100 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Siniša Luković
Ivan Brajović, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 01.05.2013. 13:21h

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva će se "u narednom periodu" opredijeliti prema odluci Lučke kapetanije Kotor da se kruzerima, putničkim brodovima, zabrani kruženje oko popularnih peraških ostrva Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe, saopštio je ministar Ivan Brajović.

Lučka kapetanija Kotor lani je, nedugo nakon nasukanja i potonuća italijanskog kruzera Costa Concordia na ostrvu Điljo, iz, kako je objašnjeno, bezbjedonosnih razloga, uvela zabranu za sve putničke brodove da prilikom prolaska ispred Perasta, naprave krug oko ostrva Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe. Taj manevar, uz međusobno pozdravljanje broda i peraških crkava zvucima brodske sirene i crkvenih zvona uz mahanje mještana brodu bijelim lenculima sa prozora peraških palata, bio je jedinstvena atrakcija tog tipa na Mediteranu koju su putnici i posade velikih putničkih brodova mogli doživjeti samo u Boki.

„Ozbiljno razmišljamo o tome. Znate da je tu bilo određenih primjedbi da takav okret brodova oko ostrva utiče na stabilnost temelja ostrva. Ako vam neko od inspektora Lučke akpetanije to kaže, onda ne možete da to prenebregnete“, kazao je "Vijestima" Brajović.

On je na pitanje zašto se njegovo ministarstvo već dva mjeseca ne izjašnjava o zahtjevu Udruženja pilota Luke Kotor i samog preduzeća „Luka Kotor“ da se ponovno dozvoli okret kruzerima oko peraških otoka i uvede samo ograničenje u meteo-uslovima (pri jakom vjetru i smanjenoj vidljivosti) za obavljanje tog manevra za brodove duže od 50 metara, kazao da se „još razmišlja o tome“.

„U konačnom ćemo se o svemu tome izjasniti tek kada sagledamo ukupnu situaciju, jer takvu turističku atrakciju i takav biser zaista ne možemo ugroziti zarad interesa koji je opet legitiman, da ta komunikacija brodova i neposredno oko ostrva bude intenzivnija“, objasnio je Brajović, aludirajući na činjenicu da je Gospa od Škrpjela vještačko ostrvo izgradjeno od sredine 15. do sredine 17. vijeka potapanjem starih brodova i nabacivanjem kamena oko jedne podvodne hridi.

Gospa od Škrpjela je od tada do danas bila i ostala svetilište bokeljskih pomoraca, a stoljećima se održao i drevni običaj – Fašinada da se jednom godišnje, u konvoju baraka, do ostrva dovozi kamenje i baca u more radi pojačanja i održavanja njegovih temelja.

Vjekovima star običaj da brodovi kruže oko tog i susjednog prirodnog ostrva Svetog Đorđa do danas nije oštetio ovaj jedinstveni otok niti crkvu na njemu, uprkos činjenici da oko Gospe od Škrpjela plove i brodovi veličine mega-kruzera „MSC Orchestra“ od 92.409 bruto-tona, dugačkog 292 metra.

Uprkos toj činjenici ministar pomorstva, inače građevinski inženjer iz Danilovgrada, smatra da veliki kruzeri svojim krmenim valom ugrožavaju svetilište bokeljskih pomoraca.

Bonus video: