Praznik rada u SFRJ: Nema embarga na uspomene

Marko Perković, Emir Hadžihafizbegović, Zoran Paunović, Bisera Veletanlić i Tereza Kesovija prisjećaju se svojih prvomajskih proslava
93 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2013. 14:41h

Uoči praznika rada poznate ličnosti iz Crne Gore i regiona, generalni konzul SFRJ Marko Perković, glumac Emir Hadžihafizbegović, pjevač nekad popularnog sastava “Jugosloveni” Zoran Paunović i pjevačice Bisera Veletanlić i Tereza Kesovija, prisjetili su se 1. maja koji su proslavljali kao djeca, prokomentarisali današnje obilježavanje ovog praznika i njegov smisao i otkrili kako će ga ove godine proslaviti.

Prema riječima Marka Perkovića, ovaj praznik je počeo da gubi smisao prije više od 20 godina, ali se on u proteklom periodu trudio da sačuva i ispoštuje tradiciju.

"Mi smo i 1992. godine bili potpuno usamljeni, jer je 1. maj bačen pod noge i ne predstavlja više onaj simbol koji je nekada značio. Radnička klasa koja je nekada bila vladajuća sada je obespravljena, a ovaj praznik mnogi proslavljuju radno", kaže on i ističe da se nekada odmaralo dva dana.

Marko Perković

"Ove godine će biti proslavljen bolje, jer je spojen sa Vaskrsom, pa će dobiti na značaju, jer će biti više slobodnih dana, ali sama suština i podsjećanje na čikaški protest se ne pamti", pojasnio je Perković dodajući da se nekada živjelo za taj jedan dan.

"Slavilo se svečano, uz muziku, folklor, pravo narodno veselje, pečenje ražnja, roštilj. To je nekada bio najveseliji praznik uz sportska nadmetanja, druženja, bacanje kamena sa ramena i natezanje konopca, a mi ćemo se potruditi da ove godine napravimo rimejk", obećava on.

Kesovija: Sve je bilo šareno, puno crvenih makova

Prvomajskih uranaka sjeća se i Zoran Paunović.

"Išli smo sa školom u Makarsku i tada su se takmičile škole iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije u raznim sportskim disciplinama. Što je bila veoma dobra stvar jer se na taj način upoznavala omladina iz različitih krajeva i kultura", priča muzičar.

"Ta multikulturalnost je uvijek bila zanimljiva svima koji smo se tako skupljali na prvomajskim urancima i na taj način razmjenjivali iskustva, običaje i upoznavali se međusobno… Što je doprinosilo nedostatku nacionalizma i mržnje među ljudima", ispričao je on.

Tereza Kesovija

Tereza Kesovija ima slične uspomene, a za čitaoce "Vijesti" podsjetila se i svojih prvih prvomajskih proslava, kada je bila pionir.

"Imala sam kapicu na glavi sa petokrakom i crvenu maramu i išla sam na izlete. Prvi maj se proslavljao kao praznik rada i tada se nije radilo. Bilo je svečano. Tada nisam razmišljala koju svrhu ima, ali sam bila srećna što nisam išla u školu i sjećam se da je bilo veoma veselo. Sve je bilo šareno, puno crvenih makova", opisala je uz osmijeh Kesovija.

Ona dodaje da i pored toga što je naziv ovog praznika u Hrvatskoj promijenjen u "1. svibanj", za nju je to i dalje 1. maj.

Hadžihafizbegović: Smisao praznika je bila socijalizacija ljudi

I glumac Emir Hadžihafizbegović se kao i Kesovija na pitanje da li se sjeća proslava 1. maja prije raspada Jugoslavije, odmah prisjetio djetinjstva i roditelja.

"To je bio jedan od ljepših praznika uz Novu godinu i 29. novembar, s obzirom na to da je padao u vrijeme kada proljeće uveliko pušta svoje cvjetove i behare i posebno je bio lijep u Hercegovini. Moja prva asocijacija na 1. maj su prelijepi proplanci u okolini mog rodnog grada Tuzle gdje se izlazilo na uranak i tada se tu okupljalo blizu deset hiljada ljudi", prisjeća se Hadžihafizbegović.

"Ono čega se ja sjećam su roditelji i velika porodica i familija. Uglavnom su se pekli janjci, pila dobra ohlađena, domaća bosanska rakija, a djeca se igrala lopte. Jedna idilična atmosfera koja se prenosila i na 2. maj", tvrdi on.

Emir Hadžihafizbegović

Kako kaže ovaj glumac, glavni smisao ovog praznika je bila socijalizacija ljudi, a takvih praznika po njemu više nema.

"Svako sjećanje na 1. maj u meni budi jako lijepe uspomene i volio bih da i danas ima tu vrstu ambijentalnosti, ljepote i idile. Ne govorim sad o ideologiji, sistemu i državi već samo o uspomeni, a ne postoji embargo na uspomenu", objašnjava on, a zatim ponovo naglašava da je to za njega bio najljepši praznik.

Valentić: Onda se slavio i praznovao

Bisera Veletanlić kaže da se danas na ovaj datum ne proslavlja praznik, već to što se ne radi, što je za nju najveća razlika.

"Onda se slavio i praznovao. Sada mislim da ima tu i tamo proslava, ali su izgubile svoje značenje. To se osjeća", kaže pjevačica, koja priznaje da i sama ne čuva tradiciju od zaborava.

Bisera Veletanlić

"Nisam neko ko održava te stare običaje, ali takvi se ne bi smjeli zaboraviti i mislim da je nešto malo ostalo, ali ne kao nekada. To je osnovna razlika", ističe ona.

Veletanlić, kao i Hadžihafizbegović smatra da je ljepota ovog praznika u proljeću.

"Danas su se svi zatvorili u svoje tavore i jednoličnost i neobaviještenost pravi među ljudima to što pravi", kaže Paunović

Ipak bosanski glumac za razliku od nje misli da smisao ovog praznika još uvijek postoji.

"Fan sam upravo te priče kroz muziku, praznike i sistem vrijednosti koji je tada postojao, a koji je sada urušen. Mislim da nije izgubio smisao, jer je pozadina 1. maja sjećanje na proteste i radničke demonstarcije koje su na neki način i danas motiv ovih naših prostora, ali i cijelog svijeta", pojašnjava Hadžihafizbegović.

Zoran Paunović ipak ima potpuno drugačiji stav, jer smatra da ovaj praznik nije ono što je predstavljao do ’80-ih godina prošlog vijeka.

"Danas su se svi zatvorili u svoje tavore i jednoličnost i neobaviještenost pravi među ljudima to što pravi. Nacionalizam koji još podgrijavaju mediji iz svih bivših republika SFRJ, ali mi nije jasno kome to ide u prilog i zašto je to potrebno raditi", pita se Paunović i dodaje da tenzije ne nedostaje.

"Zašto se stavlja akcenat na nacionalnu i vjersku pripadnost, kada to nije bitno za dobar i kvalitetan život. To samo truje, a ne liječi. Previše je te nacionalističke boleštine", iznio je on svoje mišljenje.

Proleteri svih zemalja ujedinite se

Marko Perković otkrio je za "Vijesti" da će ovaj 1. maj provesti na Vrmcu, a na inicijativu omladine odlučili su da ove godine i očiste prirodu u kojoj će se proslavljati uz tradicionalno paljenje guma.

"Svakako ćemo istaći parole SFRJ konzulata "Proleteri svih zemalja ujedinite se" i druge radničke simbole", objasnio je on.

I Emir Hadžihafizbegović će se za 1. maj držati provjerenog recepta, pa će praznik proslaviti sa prijateljima.

"Ovaj 1. maj sa puno prijatelja dočekujem u Mostaru u svojoj vikendici i okupiće se sigurno nas tridesetak. Sve će se održati po potpuno istoj matrici kako je to bilo prije 20 godina. Mi to pokazujemo svojoj djeci, pa će oni nastaviti", otkrio je on.

Za razliku od njih, Bisera Veletanlić izbjećiće uranak, ali 1. maj neće ostati neobilježen.

"Ja proslavljam svaki 1. maj. Uglavnom onako kako sam od mojih roditelja naučila, a to je da jagnjetina mora biti na stolu sa mladim lukom i rotkvicama, to je osnovno", poručila je ona.

Tereza Kesovija je objasnila da se u Zagrebu svake godine za ovaj praznik organizuje proslava u Maksimiru, ali i da ona nije ljubitelj euforije u koju ljudi zapadaju u tom periodu.

"Proslavljam rođendane, rođenja i krštenja, to su normalna slavlja. A ti politički i državni praznici... Ako treba da ih slavimo, hajde, ali ništa pretjerano", iskrena je rekla ona, a zatim iskoristila priliku da čitaocima "Vijesti" koji slave ovaj praznik čestita.

Na pitanje da li bar iskoristi odmor za tih nekoliko dana, ona je odgovorila:

"Kakav odmor? Meni je odmor kao smisao i pojam nepoznanica. Ali to je moj stil života, ja tako živim i nije mi neugodno ni loše", zaključuje Kesovija.

Bonus video: