Akcioni plan za antikorupciju: Profesionalci češljaju političare

Do kraja 2014. MUP i policija trebalo bi da naprave izvještaj o broju prijava za korupciju na visokom nivou u svojim redovima
86 pregleda 22 komentar(a)
Milo Đukanović, Igor Lukšić, Svetozar Marović, Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Milo Đukanović, Igor Lukšić, Svetozar Marović, Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.05.2013. 06:59h

Državne institucije, njih 72, zadužene za borbu protiv korupcije, trebalo bi do kraja naredne godine da ispune 229 obaveza koje su predviđene Akcionim planom za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, predviđeno je radnom verzijom Akcionog plana koja je, dopunjena amadmanima, jednoglasno usvojena na sjednici Nacionalne komisije za antikorupciju kojom predsjedava Duško Marković.

Ako ta verzija prođe Vladu, predviđeno je donošenje novog zakona o finansiranju političkih partija u izbornim kampanjama, kao i da se na sajtu Ministarstva rada i socijalnog staranja i Vlade 30 dana prije i 30 dana nakon izbora objavi informacija o socijalnim davanjima u tom periodu.

Predloženo je i mijenjanje Zakona o konfliktu interesa na način što bi se u tekstu našla odredba da Komisija za sprečavanje sukoba interesa profesionalizuje i bude politički nezavisna.

Takođe, biće sastavljena od pojedinaca koji u posljednjih deset godina nijesu bili partijski angažovani. Komisija, koju sada vodi Slobodan Leković, ima ovlašćenje da provjerava da li su tačni podaci o imovini koju su dostavili funkcioneri.

Mijenjaće se i Zakon o unutrašnjim poslovima tako da se uvede obaveza za rukovodice MUP-a i policije da prijavljuju imovinu, a Ministarstvo finansija, Vrhovni sud i tužilaštvo trebalo bi da razmotre mogućnost povećanja budžeta u dijelu koji se odnosi na borbu protiv korupcije i kriminala.

Do kraja 2014. MUP i policija trebalo bi da naprave izvještaj o broju prijava za korupciju na visokom nivou u svojim redovima. Na isti period oročeno je jačanje kapaciteta Specijalnog tima i omogućavanje tužilaštvu da ima direktan pristup bazama podataka o imovini, akcijama i ostalim relevantnim podacima.

Bonus video: