Ranka Čarapić od danas i zvanično nije vrhovni državni tužilac

Čarapićeva je nedavno kazala da je moguće da će predati prijavu na konkurs za novi mandat, ukoliko se VDT bude birao po važećim propisima
96 pregleda 8 komentar(a)
Ranka Čarapić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ranka Čarapić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.04.2013. 17:07h

Skupština je danas konstatovala prestanka petogodišnjeg mandata vrhovnom državnom tužiocu Ranki Čarapić.

Nakon što je saopštio da je Tužilački savjet poslao taj dopis i formalno konstatovan prestanak funkcije predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić se Čarapić “zahvalio na dosadašnjoj saradnji”.

Nakon što je Tužilački savjet 10. aprila konstatovao prestanak mandata njena ovlašćenja je preuzeo zamjenik VDT-a Veselin Vučković. To je obaveza prvog tužioca po Zakonu o državnom tužilaštvu, koji propisuje da VDT za svaku kalendarsku godinu donosi plan rada, kojim određuje zamjenika koji će je zamijeniti u slučaju spriječenosti da obavlja funkciju.

Za 2013. svoja ovlašćenja Čarapićeva je delegirala Vučkoviću.

Kako je Tužilački savjet odluku o upražnjenom mjestu na čelu tužilaštva već proslijedio Službenom listu ostalo je da se ona nakon praznika i objavi.

Čarapićeva u nedavnom intervjuu nije isključila mogućnost da će predati prijavu na konkurs za novi mandat, ukoliko se VDT bude birao po važećim propisima, odnosno ako za to ne budu potrebna dvotrećinska većina u Skupštini.

Bonus video: