"Lovački savez je u stalnoj brizi za očuvanje divljači"

Iz te organizacije tvrde da među istinskim lovcima nema nedozvoljenog lova ptica ili ga ima rijetko
128 pregleda 0 komentar(a)
lov Solana, Foto: Vesko Belojević
lov Solana, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 05.07.2018. 18:06h

Iz Lovačkog saveza Crne Gore u reagovanju na tekst „Krivolovci ubiju i do 197.000 zaštićenih ptica u Crnoj Gori“, objavljen u „Vijestima“ 2. jula, tvrde da u sektoru lovstva među pravim i istinskim lovcima, nema slučajeva nedozvoljenog lova ptica ili su po njihovom mišljenju „vrlo rijetki“.

U reagovanju navode da „ovakvi tekstovi nisu rijetkost ni u ostalim zemljama regiona“.

„I tamo ih objavljuju novine iz izvora NVO sektora, po našem mišljenju, sve u cilju preuveličavanja krivolova kako bi na što lakši način došli do sredstava iz EU fondova namijenjenih za zaštitu prirode, utrkujući se, i tamo i kod nas, ko će dati što više nepovoljnije podatke kako bi dobili što veća sredstva“, navodi se u reagovanju.

Iz Saveza navode da su „Vijestima“, za tekst „podatke, između ostalih dali, iz NVO Centar za proučavanje i zaštitu ptica, saopštavajući da se u Crnoj Gori krivolovi između 64.000 i 197.000 ptica, sa prosječnom, odnosno, srednjom vrijednosti od 130.000 jedinki, dok u svijetu ova cifra, iznosi 25.000.000 ptica“.

„Ove brojke, u jednoj blijedoj grantovskoj priči, u kojoj se priča da više nema ptica jer smo ih tobož ubijali ni manje ni više nego približno 130.000 svake godine, su samo za neupućene. Oni kojima je struka zaštita prirode znaju da je ova priča samo lažna briga za ptice kako bi se što lakše došlo do što većih sredstava iz EU fondova“, navodi se u reagovanju Saveza.

Iz Saveza navode da su sve ptice u Crnoj Gori zaštićene, te da je lovna divljač, koju propisuje Zakon o divljači i lovstvu, zaštićena trajnom zaštitom ili lovostajem, periodom kada nije dozvoljeno loviti ili na bilo koji način uznemiravati divljač.

U reagovanju se navodi da je Lovački savez „u stalnoj brizi za očuvanje divljači i njenih staništa, između ostalog boreći se protiv svih oblika nedozvoljenog lova divljih životinja“.

„U tu svrhu nedavno je štampan i flajer „Stop krivolovu“...koji je podijeljen svim lovcima i zainteresovanim građanima, jer su lovci jedini koji štite i čuvaju divljač, a zahvaljujući njima, a ne NVO sektoru koji piše senzacionalističke priče sa lažnom dilemom grantovi ili briga, naša divljač i priroda su očuvane“, navode iz Saveza.

Navode da, „kao i u svim drugim oblastima, prekršilaca nedozvoljenih zakonom radnji ima“, i da je njihov stav kao i do sada, da kada budu otkriveni, moraju se u skladu sa zakonom sankcionisati „što je zadatak našeg tužilaštva, sudstva i društva u cjelini“.

U reagovanju navode da je Zakon, kojim se uređuju oblasti divljači i lovstva, “donesen u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore, kao i opredjeljenjem naše države za evropske integracije i usklađen sa evropskim zakonodavstvom i potvrđenim međunarodnim direktivama i konvencijama o zaštiti divljih životinja i njenih staništa”.

Navode da su lovci Crne Gore dio porodice lovaca zemalja EU, jer su od 2003. godine preko nacionalne asocijacije Saveza u članstvu Federacije nacionalnih asocijacija lovaca EU i Svjetske federacije za očuvanje divljači i prirode.

Bonus video: