Povratak prirodi i prvomajskim urancima

Predstojeće slobodne dane mnogi će iskoristiti za putovanja, destinaciju određuje prvenstveno novčanik
185 pregleda 5 komentar(a)
Tara, rafting, Foto: Obrad Pješivac
Tara, rafting, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 29.04.2013. 19:04h

Nekoliko dana odmora povodom Praznika rada mnogi će iskoristiti da negdje otputuju, a destinaciju će odrediti - novčanik. Oni koji mogu da plate više, 1. maj provešće u Italiji, Grčkoj ili na nekim daljim i ekskluzivnijim mjestima. Oni sa manjim prihodima, najčešće mladi, ali i svi oni koji se sjećaju prvomajskih uranaka, odlučuju se za roštiljanje ili kampovanje u Crnoj Gori.

Da ih naša zemlja ima na pretek dokazuju mjesta pogodna za različite i zanimljive izlete svjedoči i sve veća posjeta turista, a među najpopularnijim lokacijama za 1. maj su Ada Bojana nadomak Ulcinja, Plavi horizonti u Boki Kotorskoj, Skadarsko jezero, Ivanova korita, a za one koji nekoliko slobodnih dana ne žele da provode odmarajući tu je i rafting Tarom.

„Uz početak sezone u Nacionalnom parku, treba napomenuti da snijega na Bjelasici ima dovoljno, pa ljubitelji zimskih sportova mogu i na taj način provesti praznične dane"

„Uz početak sezone u Nacionalnom parku, treba napomenuti da snijega na Bjelasici ima dovoljno, pa ljubitelji zimskih sportova mogu i na taj način provesti praznične dane. Nekoliko turističkih agencija osmislilo je zanimljivu ponudu, a izdvajamo rafting Tarom i pješačenje kroz kanjon Mrtvice“, poručuju iz TO Kolašin. Oni su dodali da će tokom praznika biti otvorena i Botanička bašta, a biće organizovane i posjete farmama sira u lipovu i Trebljevu.

„Rafting kajak spust Mojkovac 2013“, glavni je adut turističke praznične ponude u tom gradu. Kako su kazali iz TO ovog grada, ta sportsko-rekreativna manifestacija biće održana 2. maja na dijelu Tare od restorana “Rakočević” do starog mosta u Mojkovcu.

Sličnu ponudu nudi i Skadarsko jezero, gdje je moguće tokom 1. maja krstariti na brodu-restoranu “Plavnica”, a putnici će tom prilikom moći da uživaju u panorami ribarskog naselja Krnjice, murićke plaže i manastira Starčevo i Beška.

Za zimomorne i one koji bi radije kampovali bolja ideja je primorje, a jugonostalgičari imaće priliku da se podsjete tradicije uz pomoć konzulata SFRJ iz Tivta.

"Upravo sam razgovarao sa gradonačelnikom kako bismo obnovili tradiciju paljenja vatri i ujedno očistili prirodu, što je inicijativa omladine. Da li ćemo uspjeti do 1. maja ne znam, ali ćemo se potruditi. U svakom slučaju biće lijepo“, najavljuje Marko Perković, generalni konzul SFRJ.

Pogled na Boku

„Planiram da sa društvom idem na uranak, na neko od tradicionalnih mjesta na Vrmcu ili Krašićima, a omladina se okuplja u Žanjicama. Ono što pored paljenja vatri karakteriše 1. maj su i izleti“, kaže on i poručuje svima da posjete Vrmac kako bi se prisjetili starih vremena.

„To je idealno mjesto, gdje se tradicionalno organizovao ovaj praznika za Tivat i kotor. Potrudićemo se da prvomajski uranak bude ovoga puta organizovaniji. U svakom slučaju biće adekvatno obilježen“, obećao je Perković.

Sve popularnija destinacija za mlade u posljednjih nekoliko godina je Ada Bojana, koja čini se odgovara svačijim ukusima. Pored kampovanja na ušću, postoji i mogućnost iznajmljivanja kućica koje se nalaze u blizini plaže na kojoj se tokom večeri pali vatra.

„Ako je suditi po najavama, Ulcinj će i ovog 1. maja biti domaćin mnogim gostima iz Crne Gore i iz inostranstva. Očekuje se veliki broj gostiju sa Kosova. Ulcinjani će već tradicionalno dočekati 1. maj na Adi Bojani, Valdanosu, Velikoj plaži i drugim lokacijama uz društvo, familiju, muziku i roštilj“, poručila je Emina Derviši iz Turističke organizacije Ulcinja.

„Restorani na Bojani gdje će turisti moći da ućivaju u raznim specijalitetima, biće otvoreni, a u ovom periodu očekuje se i oko1500 studenata sa ex-Yu prostora. Tako da sa uvjerenjem možemo reći da se 1. maj nigdje ne slavi na tako lijep način kao u Ulcinju“, dodala je ona.

Sajam suvenira i koncert na Maloj plaži

Zaposleni koji su imali tu sreću da dobiju koji dan više, a praznik bi da provedu na primorju, obradovaće informacija da i nakon 1. maja slijedi još događaja. „Sa ciljem da turisti koji budu posjetili Ulcinj za 1. maj produže boravak do vikenda, Turistička organizacija će, u saradnji sa Opštinom, organizovati manifestaciju 'Svi za turizam', koja će biti održana 3. i 4. maja, a kojom ćemo zvanično otvoriti ovogodišnju ljetnju turističku sezonu“, poručuje Emina Derviši.

Ona je dodala da će se u okviru ove manifestacije 4. maja biti održan sajam suvenira i domaćih radinosti koji će početi u 17 sati, a već nekoliko sati kasnije, na Maloj plaži će biti organizovan koncert zabavne muzike u okviru kojeg će nastupati lokalni, ali i strani izvođači.

„Ovom prilikom pozivam sve ljude dobre volje da posjete Ulcinj, kako bismo zajedno uživali i proslavili 1. maj“, rekla je Derviši.

Treking do Drvengrada, Trebinja, Mostara...

Organizacija Montenegro Phototrekking, koja je aktivna tokom cijele godine, ne preskače ni prvomajske praznike. Prema riječima Darka Šarčevića, ovaj praznik ranije su koristili za šetnje po Crnoj Gori, a ovoga puta, u saradnji sa Turističkom agencijom, obići će i prirodne ljepote regiona.

Drvengrad

„Uglavnom smo išli po Crnoj Gori, a glavni zadatak nam je bio da obilazimo ljepote naše zemlje. Za 1. maj smo odlučili da posjetimo Bosnu i Hercegovinu i Srbiju“, kaže Šarčević i dodaje da su iskoristili priliku da spoje kulturu i prirodu.

„Idemo do Zlatibora, a potom obilazimo Drvengrad Emira Kusturice, Višegrad zbog Iva Andrića, ali i pjesme koju često pjevamo, zatim Sarajevo, Mostar Alekse Šantića, Trebinje Jovana Dučića...“, otkrio je on.

„Za 1. maj smo obično pravili jednodnevne ture, a ukoliko nam je vrijeme to dozvoljavalo išli bismo u primorske gradove. U principu, to su mjesta koja imaju šta da pokažu i, što je najvažnije, mnogo je jeftinije poći tamo nego u neku svjetsku metropolu“, zaključio je Šarčević.

Uranak na novoj Copacabani

Uprkos havariji, koja se dogodila 16.marta oko 15.00h kada mu je cijeli objekat sa vrijednim inventarom nestao u požaru za svega pola sata, zakupac poznate ulcinjske plaže Copacabana Prelja Škrelja najavio je da će i ove godine na njegovom kupalištu biti održan prvomajski uranak. On je kazao da će manifesatacija početi prvog maja u 11,00h i uz progodan kulturno- umjetnički, zabavni i sportski program trajati cijelog dana i noći.

“Program je koncipiran tako da uživaju i djeca i odrasli. Naša usluga biće kompletna a svim posjetiocima osim kvalitetnog programa i čari Copacabane, na usluzi će biti i poseban roštilj na kome mogu sami spremati hranu koju donesu”, kazao je Škrelja dok sa ponosom pokazuje novi centralni objekat koji niče na razvalinama starog.

“Pozivam sve one koji vole Copacabanu da dođu i sami se uvjere da na mjestu starog niče novo i modernjije kupalište” poručio je Škrelja.

On je podsjetio da je interna komisija štetu u požaru procijenila na blizu milion eura.

“To je bilo bogatstvo stvarano decenijama”, kazao je Škrelja. Iako Copacabana vrata otvara prvog maja, novi restoranski objekat biže otvoren 21.maja, na Dan nezavisnosti.

Bonus video: