EK: Za pomoć izbjeglicama i migrantima 90 hiljada eura

Crveni krst Crne Gore, kako su saopštili iz Delegacije, pomaže već nekoliko mjeseci ljudima kojima je potrebna pomoć, uglavnom u prihvatnim objektima, ali i u različitim centrima gdje su prisutni migranti
115 pregleda 0 komentar(a)
migranti, brod, Foto: Reuters
migranti, brod, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.07.2018. 14:48h

Evropska komisija (EK) opredijelila je 90 hiljada eura u humanitarne svrhe, kao odgovor na nedavno povećanje broja izbjeglica, migranata i tražilaca azila koji prolaze kroz Crnu Goru, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici.

Iz Delegacije su kazali da tim sredstvima podržavaju Crveni krst Crne Gore (CKCG) u pružanju pomoći u kriznim situacijama, uključujući hranu, vodu, higijenu, odjeću, prvu i medicinsku pomoć.

Humanitarna pomoć, kako su naveli, namjenjena je za dvije hiljade osoba, a finansiranje je dio ukupnog doprinosa EU Fondu za hitnu pomoć (DREF) Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC).

Kako se navodi, u posljednjih nekoliko mjeseci sve veći broj izbjeglica, migranata i tražilaca azila je prošao kroz novu obalnu rutu migracija.

„Oni iz Albanije ulaze u Crnu Goru na putu prema Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Često su im potrebni hrana, voda, odjeća, obuća i osnovni higijenski proizvodi. Takođe im je potrebna medicinska i hitna pomoć“, navodi se u saopštenju.

Crveni krst Crne Gore, kako su saopštili iz Delegacije, pomaže već nekoliko mjeseci ljudima kojima je potrebna pomoć, uglavnom u prihvatnim objektima, ali i u različitim centrima gdje su prisutni migranti.

Iz Delegacije su kazali da su EU i zemlje članice vodeći donator humanitarne pomoći na svijetu, i da podrška u kriznim situacijama predstavlja izraz evropske solidarnosti sa ljudima u nevolji širom svijeta.

„Njen cilj je spašavanje života, spriječavanje i ublažavanje ljudske patnje i zaštita integriteta i ljudskog dostojanstva populacija pogođenih prirodnim katastrofama i kriznim situacijama. EK osigurava brzo i efikasno pružanje pomoći putem svoja dva glavna instrumenta - civilne zaštite i humanitarne pomoći“, kaže se u saopštenju.

Kroz Službu za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć, EK pomaže milionima žrtava sukoba i katastrofa svake godine. Sa sjedištem u Briselu, i globalnom mrežom terenskih kancelarija, Odjeljenje pruža pomoć najranjivijim osobama na osnovu humanitarnih potreba.

„EK je sa Međunarodnom federacijom društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC) potpisala ugovor o delegiranju humanitarne pomoći od tri miliona EUR za podršku Fondu za hitnu pomoć (DREF). Sredstva Fonda su uglavnom dodijeljena „manjim“ katastrofama, onima koji ne dovode do formalnog međunarodnog angažmana“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: