U ponedjeljak Dan otvorenih vrata u Notarskoj komori

Predsjednik Notarske komore, Tanja Čepić, kazala je da postupanje notara može povećati stepen pravne sigurnosti građana
203 pregleda 7 komentar(a)
notari, Foto: Arhiva Vijesti
notari, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.04.2013. 15:28h

Notarska komora organizovaće sjutra, povodom godišnjice uspostavljanja notarijata u Crnoj Gori, Dan otvorenih vrata, kada će građanima pružati besplatne pravne savjete.

Predsjednik Notarske komore, Tanja Čepić, kazala je da postupanje notara može povećati stepen pravne sigurnosti građana.

„Ovim načinom obilježavanja godišnjice uspostavljanja notarijata, Crna Gora se pridružuje grupi evropskih zemalja, poput Austrije i Njemačke, koje baštine najbolju evropsku tradiciju notarske službe“, kazala je Čepić.

Prema njenim riječima, osnovni cilj Dana otvorenih vrata crnogorskog notarijata je da se građanima približi različiti spektar notarskih usluga, od kojih može zavisiti stepen njihove pravne sigurnosti u različitim situacijama.

Ona je pozvala građane koji imaju pitanja i dileme iz oblasti pravnog djelovanja da posjete najbližu notarsku kancelariju, gdje će dobiti besplatni pravni savjet o načinu i postupku kojim će na najbolji način zaštiti svoja prava i pravne interese.

Pitanja, kako je navela, mogu da se tiču sticanja, prenosa, ograničavanja i prestanka prava svojine i drugih stvarnih prava na nepokretnostima, njihovog upisa u katastar nepokretosti i druge javne registre, pitanja vezana za postupak raspravljanja zaostavštine, kao i druga pitanja imovinskopravnog, naslednopravnog, porodičnopravnog i privrednopravnog karaktera.

Institucija notarijata u Crnoj Gori uvedena je prije dvije godine, kao dio šire reforme pravnog sistema.

Njen cilj je povećanje pravne sigurnosti, uvođenje bržih i jednostavnijih pravnih procedura, podrške reformi pravosuđa i unaprjeđenju Javnog registra nepokretnosti.

U 14 gradova Crne Gore rade 42 notarske kancelarije.

Bonus video: