Mještani Dinoše neće proširenje groblja i kapelu: Ne mažite nam oči praznim pričama

Dinošani nijesu dozvolili ekipi „Vijesti“ i građanima iz drugih mjesnih zajednica da prisustvuju sastanku
64 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2013. 10:08h

Mještani Dinoše protive se proširenju groblja u tom selu i izgradnji nove kapele, jer smatraju da iza toga postoji neka skrivena namjera gradonačelnika Miomira Mugoše.

Takav stav „Vijestima“ je, nakon jučerašnjeg sastanka mještana sa predstavnicima Glavnog grada u zgradi OŠ u Dinoši, saopštio predsjednik Skupštine GO Tuzi Fadilj Kajošaj.

Dinošani nijesu dozvolili ekipi „Vijesti“ i građanima iz drugih mjesnih zajednica da prisustvuju sastanku, na kojem je zamjenik gradonačelnika Vladan Vučelić sa predstavnicima Republičkog zavoda za urbanizam predstavio radnu verziju urbanističkog plana za Dinošu.

Iako je gradonačelnik prethodne sedmice javno najavio sastanak, medijima nije upućen zvaničan poziv. Vučelić je to obrazložio time da je samo riječ o prezentaciji radne verzije plana, a da će javnost sa detaljima biti upoznata nakon izrade nacrta.

Ističući da ni on nije dobio zvaničan poziv za sastanak, Kajošaj je kazao da je u Dinoši predviđeno proširenje groblja i još jedna kapela, jer u Glavnom gradu smatraju da postojeća kapela „nije kapela nego crkva“.

On je istakao da je proširenje predviđeno na opštinskom zemljištu, ali da građani nikad nijesu predvidjeli tako nešto.

„Iz Gradske opštine smo slali dopis da se ta zemlja predvidi za dječji vrtić, društveni dom, ambulantu, a ne za proširenje groblja. Ja sam pitao ko je to predvidio, ali su planeri kazali da su oni sami kao profesionalci, tobože, to predvidjeli. Sigurno je to gradonačelnik predvidio, a ne sami planeri“, ocijenio je Kajošaj.

Za vrijeme sastanka, kako je reporter “Vijesti” mogao da čuje iz hodnika zgrade, mještani su više puta potencirali priču oko groblja, ali je Vučelić to izbjegavao.

Dinošani, mahom muslimani, već duže vremena ne dozvoljavaju da porodice koje ne žive u tom selu održavaju saučešće u kapeli na groblju. Međuvjerska netolerancija kulminirala je u martu, kada je policija pendrecima prokrčila put porodici Ljuljđuraj da bi ipak održala pokajanje u kapeli...

Dvadesetak najuopornijih, mahom mlađih Dinošana, koji su po svaku cijenu željeli da spriječe održavanje saučešća, jake policijske snage potisnule su ka školi. Nakon kraćeg guranja, uz upotrebu pendreka, ali i psovke, policija je probila kordon, a mladići su uzvratili kamenicama nakon toga.

„Mi smo gosti ovdje, uvažite nas... Nijesmo došli nikome da mažemo oči, već da prezentiramo ono što je struka. Zanemarite to kao da ga nema. Građanima treba proširenje škole, jer ovdje ima dosta momaka koji hoće da se žene. Treba vrtić, pošta, Dom zdravlja, dom kulture“, ubjeđivao je Vučelić mještane.

Na njegovo izlaganje imao je primjedbu jedan od mještana, koji je kazao da su opet došli u Dinošu da im „mažu oči.“

„Sad me vrijeđate. Što smatrate da nije potrebno graditi na ovom prostoru, dajte napismeno. Niko sa strane ne može da riješi problem, već samo da dolije ulje na vatru“, odgovorio je Vučelić.

Mještani su imali primjedbe i na to što je novac za izgradnju doma u Dinoši bio ranije nekoliko puta predviđan u budžetu GO Tuzi, ali do sada nije izgrađen.

„Takvih projekata, koji se planiraju, a ne realizuju ćete naći i u budžetu Glavnog grada“, kazao je Vučelić.

On je poručio mještanima da će im ostaviti dokumenta da ih detaljnije pogledaju i da nakon toga iznesu svoje primjedbe dok je predlog nacrta podložan promjeni.

„Kad se odluka donese na Skupštini, tu više nema promjene“, kazao je Vučelić.

Mještani su, kako su rekli na sastanku, formirali komisiju koja će se izjasniti o predlogu urbanističkog plana Dinoše.

Vučelić je nakon sastanka rekao „Vijestima“ da je okupljanje organizovano na zahtjev građana Dinoše i da se može „nazvati prezentacijom radne verzije pred nacrt plana“. Sadržaji koji je radio RZUP su, smatra, na korektan način udovoljili zahtjevima građana Dinoše.

„Nije za mene iznenađenje da je najveći dio njihove pažnje bio posvećen pitanju groblja. Treba iskoristiti ovu priču oko urbanističkog projekta da bi se taj problem trajno riješio“, istakao je Vučelić.

Dinošani nijesu dozvolili ekipi „Vijesti“ i građanima iz drugih mjesnih zajednica da prisustvuju javnoj raspravi. Vučelić je obećao da će javnost sa detaljima biti upoznata nakon izrade nacrta.

Ne treba im parking sa 70 mjesta

Kajošaj je kazao da je potpuno nelogično da između groblja i društvenog doma bude 200 parking mjesta, kako je predviđeno planom. „Iako budemo imali dom, to je ipak selo. Na groblju se izjavi saučešće jednom u mjesec dana.

U GO ima 74 parking mjesta, a na Čepurcima oko 70. Neko je to zlonamjerno uradio. Podnijećemo primjedbe“, istakao je Kajošaj. Planeri su, kako je rekao, donekle prihvatili njegovu sugestiju da se vrtić ne gradi kod glavne ceste, kako je planom previđeno, već iznad škole, ili u okviru nje.

Galerija

Bonus video: