Božović: Sve kreće od političke korupcije

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Vladimir Božović kazao je da Vlada Srbije ima “nulti stepen tolerancije” na korupciju
79 pregleda 3 komentar(a)
Vladimir Božović, Foto: Siniša Luković
Vladimir Božović, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.04.2013. 15:01h

"Korupcija nam pojede stotine i stotine novih škola, vrtića, bolnica, desetine kilometara autoputa. Korupcija je najveća opasnost koja nam prijeti i stoga nam prioritet mora biti borba protiv te pojave koja izjeda društvo" čulo se u Tivtu na konferenciji pod nazivom “Antikorupcija i integritet državnih službenika”, a koju je priredila NVO “Hrišćanski pokret Crne Gore” iz Podgorice.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Vladimir Božović kazao je da Vlada Srbije ima “nulti stepen tolerancije” na korupciju koja je po njegovim riječima, u toj državi tokom bivših režima, “uvećana do mjere da je zaprijetila nacionalnoj bezbjednosti”.

“Neki tajkuni ulagali su svoje pare u neke partije koje su onda formirale Vlade i donosile zakone koji nisu bili u javnom, već interesu uskog kruga ljudi. Primjer takvog zakona je Zakon o privatizaciji koji je bio protivustavan i protiv interesa gradjana Srbije, a već je vise od pola svih ugovora sklopljenih po tom zakonu, raskinuto", kazao je Božović dodajući da se država efinasno protiv korupcije može boriti samo stvaranjem “antikorupcione svijesti koju širi samo velika antikorupciona koalicija državnih organa, medija, NVO, crkve, mladih itd”.

On je učesnicima konferencije u Tivtu opširno govorio o namjerama Vlade Srbije i Srpske napredne stranke za obračun sa korupcijom i organizovanim kriminalom kroz formiranje posebnih policijskih, istražnih, sudskih i tužilaških timova za takve slučajave, svojevrsne sprske varijante hrvatskog USKOK-a. Božović je posebno naglasio da će Srbija “u svojoj Strategiji borbe protiv korupcije koja je u izradi na prvom mjestu imati političku korupciju jer od nje sve kreće - ako nemate političke volje, onda uopšte ni ne možete imati nikakvu borbu protiv korupcije.”

On je pozvao Crnu Goru i sve zemlje regiona da saradjuju sa Srbijom u obračunu protiv korupcije i organizovanog kriminala i najavio da će susjedna država posebno insistirati na oduzimanju imovine stečene korupcijom i organizovanim kriminalom, i vraćanju tog novca gradjanima.

Komentarišući ankete javnosti koje pokazuju da gradjani Crne Gore državni aparat često smatraju korumpiranim i nesposobnim, direktorica Uprave za kadrove Crne Gore Svetlana Vuković je kazala da su njena iskustva “kao nekoga ko je dobro upoznat sa stanjem u državnim organima drugačija od percepcije gradjana”.

“Ono što stvara takvu sliku kod gradjana nije većina službenika, već samo manji broj njih koji rade neprofesionalno i koji treba zbog toga da snose odgovornost. Mora se pokrenuti pitanje odgovornosti takvih i službenika koji nemaju niti nivo obrazovanja niti stručnosti, niti ispunjavaju uslove da budu državni činovnici", kazala je Vuković ne objasnivši medjutim, kako se takvi nesposobni kadrovi uopšte mogu naći u državnoj upravi za koju ona obučava i selektuje personal.

Vuković je govoreći o pristzupanju Crne Gore EU kazala da “ponekad i nekritično preuzimamo i ono što treba i ono što ne treba”.“Uzmite naprimjer Zakon o zviždačima – to se kod nas odmah doživljava kao špijuniranje i medju našim službenicima takvo nešto nije dobro prihvaćeno.

Imate načina da službenike koji prijavljuju korupciju afirmišete i zaštitite i pitanje je da li sve to teba normirati zakonom ili eventualno raditi na promjeni svijesti službenika.”- mišljenja je direktorica crnogorske Upave za kadrove.

Bonus video: