Mladi u CG vole druženje sa prijateljima i TV, pomalo se dosađuju i ne čitaju knjige

Istraživanje “Svakodnevica mladih u Crnoj Gori” je rađeno na uzorku od 1.000 ispitanika starosti od 15 do 25 godina u devet gradova
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2013. 14:47h

Mladi u Crnoj Gori najviše slobodnog vremena provode slušajući muziku, družeći se sa prijateljima i gledajući TV/DVD, pokazalo je istraživanje “Svakodnevica mladih u Crnoj Gori”, koje je uradila Agencija “Damar”.

Više od 69 odsto mladih svakodnevno upražnjava te aktivnosti.

"Odlasci u bioskop, prisustvovanje kulturnim događajima i klađenje su aktivnosti koje mladi najmanje upražnjavaju u svom slobodnom vremenu. Analizirajući rezultate odmah se može uočiti da mladim Crne Gore najveće zadovoljstvo pruža druženje sa prijateljima”, nalaz je istraživanja.

Interesantano je da, iako su mladi u većini kazali da svakodnevno gledaju TV (69 odsto), u praćenju televizijskog programa uživa 40,9 odsto, dok za 28,9 odsto anketiranih gledanje TV ne predstavlja zadovoljstvo.

"Za cjelokupnu populaciju obuhvaćenu uzorkom, prosječan broj pročitanih knjiga za tri mjeseca je 1,51 knjiga, a ako se uzmu u obzir samo oni koji su pročitali jednu ili više knjiga, tada je prosječan broj pročitanih knjiga 2,72. Dakle, oni koji čitaju knjige, u prosjeku su, za tri mjeseca pročitali skoro tri knjige, ili mjesečno po jednu knjigu”

Sa druge strane, najveći procenat anketiranih (43,4 odsto) u posljednja tri mjeseca nije pročitao nijednu knjigu, dok je oko 17 odsto njih pročitalo dvije, a oko 15 odsto jednu knjigu.

"Za cjelokupnu populaciju obuhvaćenu uzorkom, prosječan broj pročitanih knjiga za tri mjeseca je 1,51 knjiga, a ako se uzmu u obzir samo oni koji su pročitali jednu ili više knjiga, tada je prosječan broj pročitanih knjiga 2,72. Dakle, oni koji čitaju knjige, u prosjeku su, za tri mjeseca pročitali skoro tri knjige, ili mjesečno po jednu knjigu”, piše u istraživanju.

Više od četiri petine mladih (78,7 odsto) u Crnoj Gori koristi društvenu mrežu Facebook, dok svaki peti pripadnik populacije starosti od 15-25 godina to ne čini.

“Prosječno vrijeme koje mladi Crne Gore dnevno provode na ovoj društvenoj mreži je dva sata i 31 minut”, pokazalo je istraživanje.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 1.000 ispitanika starosti od 15 do 25 godina u devet gradova.