Bralić od sebe kupio kuću za Fond zdravstva

Ambasador Crne Gore u Turskoj 2008. godine učestvovao u sumnjivoj transakciji
289 pregleda 50 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2013. 15:53h

Ambasador Crne Gore u Turskoj Ramo Bralić kupio je 2008. godine dvospratnu kuću od 134 kvadrata od sestrića Muzafera I. Kalača, za potrebe Fonda za zdravstveno osiguranje (FZZO) na čijem čelu se tada nalazio. Tender ili oglas za tu kupovinu FZZO nikada nije raspisao, a trećina kuće, koja je u nekom trenutku pretvorena u poslovni prostor, samo mjesec i po prije prodaje zvanično se vodila na Bralićevo ime.

FZZO je prije oko pet godina kupio kuću u Rožajama od 134 kvadrata za oko 165.000 eura. U njoj je danas smještena podružnica FZZO.

Prema podacima iz rožajskog katastra, Bralić se vodio kao vlasnik jedne trećine objekta do četvrtog avgusta 2008. godine, kada je svoj udio navodno prodao sinu sestre od strica Muzaferu I. Kalaču. Već narednog mjeseca, 16. septembra, Kalač i vlasnik dvije trećine objekta Bećir Šabotić su nekretninu prodali Fondu, u kojem je Bralić bio direktor.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje su “Vijestima” potvrdili da je ugovor o prodaji nepokretnosti u Rožajama zaključen između Bećira Šabotića i Muzafera Kalača, sa jedne strane i Fonda kao kupca, u čije ime ga je potpisao Bralić.

“Ugovor broj 2741 od 16. 09. 2008. je zaključen i ovjeren u Osnovnom sudu u Rožajama. Predmet ugovora bila je kupoprodaja poslovnog prostora sa pripadajućim zemljištem “Monc Blanc” u Rožajama, Ulica Sarajevska bb i to: poslovni prostor površine 134 kvadrata i pripadajuće zemljište uz objekat površine 126 kvadrata”, rekao je potparol Fonda Amer Ramusović.

Poslovni prostor od 134 kavdrata je prodat za 130. 650 eura, odnosno za 975 eura po kvadratu, a 126 kvadrata dvorišta za 33. 390 eura, što je po 265 eura po kvadratu.

Oglas za prodaju poslovnog prostora “Monc Blanc” objavljen je, prema Ramusovićevim riječima, u dnevnim novinama četvrtog jula 2008, odnosno kada je u katastru kao vlasnik zvanično bio upisan Ramo Bralić.

“Pošto su kao prodavci Bećir Šabotić i Muzafer Kalač objavili poziv za prodaju pomenute nepokretnosti, a na osnovu odredbi Zakona o javnim nabavkama, Republički fond za zdravstveno osiguranje se javio sa ponudom kao kupac”, kazao je Ramusović, odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li je FZZO raspisao tender ili oglas za kupovinu nepokretnosti u Rožajama.

Na sajtu Komisije za utvrđivanje konflikta interesa u Bralićevom imovinskom kartonu se taj poslovni prostor pominje 2008. godine, ali ne stoji da je riječ o suvlasništvu. Na osnovu podataka iz kartona, imovina ambasadora u Turskoj se značajno uvećala 2009. godine kada je prijavio stan u Rožajama (61 kvadrat), stan u Podgorici (93 kvadrata), plac u Baru (957 kvadrata), podrum u Rožajama (16 kvadrata) i poslovni prostor u Rožajama (31 kvadrat). Bralić je Komisiji za utvrđivanje konflikta interesa prijavio i više placeva u Tuzima ukupne površine oko 6.000 kvadrata, od kojih je 492 kvadrata dobio na poklon.

Bralić: Sve sam radio u interesu države i Fonda

Bralić kaže da ne vidi ništa sporno u kupovini, te da je uvijek i na svakoj poziciji radio odgovorno i štitio interese države i institicije, pa i u ovom slučaju.

“Rođački, prijateljski i drugi odnosi, kao i lični interesi nijesu imali nikada uticaja na mene u mojem radu i u donošenju odluka... Fond se javio na javni poziv koji je raspisan za prodaju pomenute imovine od strane “Monc Blanca”. Formirao je komisiju koja je vodila postupak ponude i pregovora o kupovini. Postignute su veoma povoljne cijene, s obzirom na to da se objekat nalazi u prvoj građevinskoj zoni u neposrednoj blizini glavne saobraćajnice, pijace i autobuske stanice i Doma zdravlja”, rekao je on “Vijestima”.

On je kazao da se Fond odlučio za kupovinu poslovnog prostora jer je tadašnji bio neadekvatan i nije pružao uslove za normalan rad, a posebno je bio neadekvatan za osiguranike. Kako je kazao, reforma primarne zdrastvene zaštite zahtijevala je nove uslove i nov način komunikacije uposlenika sa korisnicima usluga iz zdrastvenog osiguranja.

“Da, ja sam neko vrijeme bio vlasnik jedne trećine imovine, ali sam odavno izašao iz vlasništva i prodao ga Muzaferu Kalaču (koji mi nije baš sestrić), koji se bavi stolarsko-građevinskim radovima a koji je radio neke radove na ovom objektu i koji nam je završio opremanje porodično-stambenih objekata”, rekao je Bralić.

Kazao je da je većinski vlasnik objekta Šabotić bio u obavezi da izvrši knjiženje imovine u katastarske knjige, ali to nije učinio na vrijeme iz nekih razloga: “Zbog toga nijesam na vrijeme ustupio svoje vlasništvo Muzaferu Kalaču, te je to tek učinjeno u 2008. godini”.

Galerija

Bonus video: