Dok su građani čistili jednu, "Čistoća" malo dalje pravila drugu deponiju

Dio Ćemovskog polja očišćen u nedjelju, drugi je, pak, zatrpavan smećem
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2013. 15:16h

Dok su građani u nedjelju čistili Ćemovsko polje u susret Danu planete Zemlje, radnici JP “Čistoća” su smeće istovarali malo dalje, na istom polju.

Namještenik za poljoprivredu i zaštitu životne sredine u GO Tuzi Ibrahim Kajošaj tvrdi da su radnici odlagali otpad u rupe na Ćemovskom polju u pravcu Dinoše, nastale eksploatacijom zemlje.

“Smeće se tamo odlaže mjesecima, a posebno je bilo intenzivno u nedjelju kada je organizovana akcija čišćenja Ćemovskog polja”, kazao je Kajošaj “Vijestima”.

On tvrdi da je u vrijeme akcije snimio fotografije na kojima se vidi da kamioni “Čistoće” istovaraju otpad.

Portparolka “Čistoće” Senada Mulešković tvrdi, međutim, da su odvozili građevinski otpad, a ne smeće koje su prikupili akcijaši.

Ona je pojasnila da su to činili kako bi popunili rupe na Ćemovskom polju i poravnali teren, istakavši da je prikupljeno smeće odveženo na gradsku deponiju.

“Lokacija je poznata kao prostor gdje se povremeno nelegalno odlagao otpad, pa je od strane JP 'Čistoća'' bila sanirana i unazad15-20 dana, ali je u međuvremenu ovaj prostor ponovo devastiran nelegalno odloženim količinama otpada. Preduzeće je dio zemljanih iskopa sa Ćemovskog polja namjenski dopremilo na ovaj lokalitet, kako bi se nakon što je u ponedjeljak uklonjen komunalni otpad, izvršilo popunjavanje rupe dovezenom zemljom i ravnanje terena”, pojasnila je Mulešković.

Građani na djelu

Na fotografijama koje je Kajošaj dostavio “Vijestima”, za koje tvrdi da su snimljene u vrijeme akcije čišćenja Ćemoskog polja, jasno se vidi kako kamion “Čistoće”, registarskih oznaka PG-EH646, izručuje granje, kese, drveće..., a ne građevinski otpad.

"Kamioni 'Čistoće' nastavili su sa odlaganjem otpada po polju prema Dinoši. Istovaranje smeća pored puta ka Dinoši gotovo je svakodnevna pojava, a najgore je što smeće odlažu oni koji bi trebali da ga uklanjaju. Kada je sanirana gradska deponija, obećavano je da će se taj prostor urediti i da je smeće razbacano pored puta prošlost. Umjesto toga, građani koji izbacuju šut i životinjske lešine to rade nesmetano, a sada isto čine i nadležni”, kazao je Kajošaj.

On tvrdi da su građani više puta obavještavali nadležne, ali da da se umjesto odgovora nastavilo sa odlaganjem otpada, zbog čega je “smećem prekriven” prostor do Dinoše.

“Do skoro nijesmo mogli da živimo od dima sa centralne deponije, a sada nam je smeće stiglo do kuća. S obzirom na to da smo mi necivilizovani ljudi, kako nas je skoro nazvao Miomir Mugoša, vjerovatno misli da to ne treba da nam smeta”, kazao je Kajošaj.

Mulešković: Završilo je na deponiji „Livade”

Mulešković tvrdi da je smeće koje je u nedjelju sakupljeno na Ćemovskom polju istog dana odvezeno na gradsku deponiju.

“Komunalni otpad, koji je sakupljen u sklopu nedjeljne akcije, odvezen je na deponiju 'Livade', selektovano sakupljeni otpad deponovan je u regionalni reciklažni centar, a najveći dio građevinskog šuta i zemljanih iskopa odvezen je na za to određeno privremeno odlagalište Mojanski krst”, pojasnila je Mulešković.

Uklonili 470 kubika smeća

Mulešković je juče saopštila da su radnici “Čistoće” očistili nepropisno odloženi otpad u Donjoj i Gornjoj Gorici, Zagoriču i Murtovini, nakon akcije na Ćemovskom polju. U saopštenju piše da je iz Donje i Gornje Gorice uklonjeno 220 kubnih metara raznog otpada.

“Juče su aktivnosti uklanjanja nepropisno odloženog otpada nastavljenje u naseljima Zagorič i Murtovina, odakle je iz ulica Branka Ćopića, Pohorske, Orjenske, Sarajevske i pored ograde groblja, uklonjeno 25 kamionskih tura, odnosno 250 metara kubnih raznog otpada”, piše se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: