Prvi internat u Crnoj Gori od septembra

Osim djece smještene u školskom kampusu, Najtsbridž školu-internat mogu pohađati i djeca koja će se nakon školskog dana vraćati kućama
222 pregleda 2 komentar(a)
škola, Foto: Arhiva Vijesti
škola, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.04.2013. 15:05h

Djeca iz Crne Gore ali i iz svih djelova svijeta moći će od septembra da pohađaju prvu školu internatskog tipa u našoj zemlji.

Škola će, kako je saopšteno na konferenciji, biti otvorena zahvaljujući Međunarodnoj Najtsbridž školi (Knightsbridge Schools International Montenegro-KSI) koja je dio internacionalne mreže KSI škola iz Londona.

Koncept internata, prema riječma predstavnika ove škole, vezuje se uz britansku tradiciju obrazovanja i pored tradicionalnih školskih aktivnosti podrazumijeva prenoćište, objedovanje, učenje i “cjelokupni niz vanškolskih aktivnosti”. Međutim, osim djece smještene u školskom kampusu, Najtsbridž školu-internat mogu pohađati i djeca koja će se nakon školskog dana vraćati kućama.

Direktorica i osnivač škole Najtsbridž u Crnoj Gori, Corine van den Wildenberg, kazala je da će šklola biti otvorena za djecu od 11 do 15 godina, koji će učiti po programu “Međunarodne diplome”- jedinstvenog obrazovnog sistema koji ima za cilj pružanje kvalitetnog i savremenog opšteg obrazovanja jednakog svuda u svijetu.

“Djeca će živjeti u tom internatu, u Tivtu i imati priliku da dožive iskustvo života sa drugim učenicima iz raznih zemalja, da iskuse život u Tivtu i dobiju jedno potpuno međunarodno iskustvo”, kazala je Wildenberg. Ona je objasnila da su angažovani državljani Velike Britanije koji će biti “drugi roditelji” učenicima koji će boraviti u internatu.

Prema riječima kordinatorke za upis u školu, Slavice Milić, školarina još uvijek nije definisana jer će internat početi sa radom tek u septembru. Ipak, ona je objasnila da će za prve tri godine školarina biti znatno jeftinija.

“Školarina će ići do 17.5 hiljada nakon tri godine a u prve tri godine važiće odreeni popust za bording studente, otprilike do 12 hiljada, ali ne mogu tačno reći jer može ići i manje”, objasnila je ona dodajući da će i rezidenti plaćati jednaku školarinu. Takođe, ona je istakla da svi oni koji ne žele da borave u internatu, imaju mogućnost da plate samo školarinu. Tako je školarina za predškolski period 10.5 a za osnovnoškolsko obrazovanje 11.5 hiljada eura.

Škola Najtsbridž, koja je osnovana u Porto Montenegru prije tri godine, trenutno ima oko 30 polaznika iz Velike Britanije, Irske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Novog Zelanda, SAD, Rusije, Srbije, Ukraine. Škola je od Ministarstva prosvjete i sporta dobila licence za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje. B.L.

Bonus video: