NVO sektor: Vlada sad treba da se dobro zamisli

Nevladin sektor nije iznenađen sadržajem i kritičnošću izvještaja Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori
96 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2013. 20:18h

Predstavnici nevladinog sektora očekuju od Vlade Crne Gore da ozbiljno shvati zamjerke koji je iznio Stejt department u ovogodišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava i da se pozabavi njima, obrazlažući to činjenicom da će o kritičkim stavovima Amerike voditi računa i Evropska komisija.

“Izvještaj predstavlja najbolji demanti navoda da su SAD nezainteresovane za region, pa i za Crnu Goru. On baca sjenku na konstatacije predstavnika vlasti da evropski put Crne Gore ima potrebnu i moguću dinamiku, jer ukazuje na nedopustive nedostke državnih organa, nepoštovanje demokratskih standarda i što je najgore vrlo eksplicitno konstatuje kršenja zakona od strane organa vlasti. Očigledno smo došli do granice kada ni SAD, koje su u cijelosti podržavale put Crne Gore ka nezavisnosti, više ne prihvataju navodnu ugroženost državnih interesa kao opravdanje za izostanak mjerljivih rezultata”, rekla je direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

U izvještaju Stejt departmenta za 2012. se ukazuje na odsustvo nezavisnih pravosudnih institucija i borbu protiv korupcije na visokom nivou, na diskriminaciju osoba sa invaliditetom i manjinskih grupa, pritisak i napade na nezavisne medije. Nasuprot tome je diskreditacija svih onih koji su kritički nastrojeni prema Vladi u Vladinom listu “Pobjeda”.

Ukazuje se da su mjere tajnog nadzora zloupotrebljavane za kritičare vlasti, ali i za strane diplomate. Takođe se navodi i da su mnogi javni službenici uključeni u korupciju u zdravstvu, obrazovanju i privatizaciji.

“Imali su materijala za takav stav, izvještaj je prilično detaljan, a mogao je da bude i detaljniji”, ocijenila je izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević.

Ona predlaže Vladi da organizuje radnu grupu koja će da analizira izveštaj i objavi svoj zaključak - sa čim se slaže a sa čim ne, i zbog čega.

“Ovaj američki izveštaj će sigurno čitati nadležni u Evropskoj komisiji, pored NATO-a, tako da, ako se stvarno želi napredak u evroatlantskim integracijama, onda treba preuzeti inicijativu i ne praviti se kao da nikakav izveštaj nije objavljen”, rekla je direktorica Akcije za ljudska prava za “Vijesti”.

I ona, kao i direktorica CGO, sugerišu Vladi da ne ignoriše zamjerke Stejt departmenta.

“Vlada bi morala reagovati, ali dosadašnja praksa nije ohrabrujuća. Ne samo Vlada, već i druge dvije grane vlasti – zakonodavna i sudska, morale bi da se zabrinu zbog sadržaja ovog izvještaja. Činjenica da su Uprava policije i VDT u v.d. stanju dovoljno govori o nivou odgovornosti i kvalitetu vršenja vlasti. Izbor VDT-a dvotrećinskom većinom mogao bi biti pozitivan zaokret, ali nijesam optimista da postoji takva politička volja, prije svega u vladajućim strukturama”, ocijenila je Daliborka Uljarević za “Vijesti”.

Lukšić će sve da analizira

Izvještaj Stejt departmenta je redovan izvještaj za Crnu Goru, ali i za druge države svijeta, pa sa posebnom pažnjom čitamo preporuke i navode. Institucije sistema će u okviru svojih nadležnosti analizirati preporuke i ocijene iz izvještaja i prema njima se odgovorno odnijeti na način što će identifikovati segmente koje je potrebno dodatno unaprijediti“, saopšteno je „Vijestima“ iz Ministarstva vanjskih poslova kojim rukovodi Igor Lukšić.

Pokazalo se da SAD ozbiljno shvataju dokaze civilnog sektora

Činjenica je da imamo dokazanu diskriminaciju jednog broja medija od strane organa vlasti kroz vrlo selektivno finansiranje bez utvrđenih i transparentnih kriterijuma, a što je CGO precizno dokazao kroz svoja istraživanja.

Takođe, i kršenje zakona pri korišćenju mehanizama tajnog nadzora, na što su vrlo jasno ukazale kolege iz Instituta alternativa, ili neubjedljive napore u istragama, procesuiranju i presudama za krivična djela korupcije, za koje je brojne prijave podnio MANS, upućuju i na to da se ozbiljno uvažavaju upozorenja, analize i dokazi koje iznosi civilni sektor, smatra Daliborka Uljarević.

Tea Gorjanc-Prelević kaže da se u izvještaju potenciraju problemi na koje je HRA ukazivala još 2011, ali ih je Vlada ignorisala:

ea Gorjanc-Prelević kaže da se u izvještaju potenciraju problemi na koje je HRA ukazivala još 2011, ali ih je Vlada ignorisala

”Tada smo objavili izveštaj na temu poštovanja svih ljudskih prava sa oko 220 preporuka za Vladu, od kojih mnoge još nisu ispunjene. O tom izveštaju smo jedino dobili povratnu informaciju od ombudsmana, nekih opozicionih poslanika i kolega iz NVO sektora, a od Vlade ne. Sad se isti problemi potenciraju i u izveštaju za 2012. američke Vlade, pa ako se stvarno želi napredak u vladavini prava, ovakve izveštaje treba shvatiti ozbiljno”.

Oštar izvještaj je realan

Milan Radović podsjeća da se slične ocjene godinama ponavljaju, a da je reakcija nadležnih u problematičnim oblastima bila nedovoljna da se stanje promijeni. Oštar stav u izvještaju on ocijenjuje kao realan, navodeći da su “prepoznati suštinski problemi u oblasti ljudskih prava u Crnoj Gori”.

”Problemi su nastali kao rezultat neefikasnosti institucija u kojima još nedostaju kadrovski kapaciteti i dovoljni budžeti u institucijama, kao i senzibiliteta i nedostatka političke volje da se određene stvari rješavaju. Sve to skupa doprinosi velikom prostoru nekažnjivosti državnih službenika koji krše ljudska prava”, rekao je Radović za “Vijesti”.

Galerija

Bonus video: